Храните и тяхната интересна история!

Качественото и разнообразно хранене е това, което ни предпазва от много болести и ни прави щастливи. Знаете ли обаче, че всяка храна си има интересна и любопитна история? Все пак не винаги хората са били запознати с техните свойства, затова пък са експериментирали  и са наблюдавали. Други пък са доказани днес след редица изследвания или проучване на основния им състав. Във всеки случай това е нещо освен любопитно и много полезно. И нов вид обща култура. Нека да видим интересните неща, свързани с познатите ни днес храни:

produkti-hrana– Качественият шоколад съдържа флавоноиди, които помагат да се намали рискът от сърдечни заболявания.

– През 1800 г. се е смятало, че ромът е много подходящ за почистване на косата и за запазване на нейното здраве, а пък брендито е било отлично средство за укрепване на корените на косата.

– С течение на времето бялото вино потъмнява, а червеното – изсветлява.
– Портокаловият сок съдържа малко количество алкохол.

– Млякото, оставено в продължение за 2 часа на дневна светлина, губи от 1/2 до 2/3 от витамините си.
– Сокът от боровинка подобрява паметта.

– Кокосовата вода, която се намира във вътрешността на кокосовия орех, може да бъде използвана като заместител на кръвната плазма.
– Един французин изяжда за година средно 500 охлюва.

– Оризът е основен хранителен продукт за половината население по Земята.
– Шоколадът съдържа по-малко кофеин, отколкото кафето, чаят и колата.

– През 1830 г. познатият ни днес кетчуп е бил използван като лекарство;

– В авокадото има повече протеин, отколкото във всеки друг плод.

– Фъстъкът не е ядка, той е представител на семейство Бобови.
– Фъстъците се използват за производството на динамит.

– Аржентинците са народът, който консумира най-много месо в света, и американците не могат да ги настигнат по този показател.
– Медът е единственият продукт, който не се разваля с времето. Археолози откриват в гробница на фараони годен за консумация мед.

– Само около 3/4 от добиваната риба се използва за храна. Останалата намира приложение при направата на лепила, сапуни, маргарини, торове.

– В лукът се намира мек естествен антибиотик, който може да се пребори с всяка инфекция, също така успокоява изгаряния по кожата и ухапвания от пчели.
– Добавянето на парче лимон към рибата е традиция, която датира от Средновековието, защото тогава хора твърдо са вярвали, че сокът на този цитрусов плод разгражда случайно погълнати кости.
– Литър питейна вода съдържа около 100 000 бактерии.

– Зеленият, черният, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение – Camellia Sinensis. Разликата между видовете е в обработката на листата.
– Шафранът се добива от цветовете (тичинките) на вид минзухар.

– Родината на кетчупа е Китай. Той е създаден около 1690 година и съвсем не е съдържал домати, а се е приготвял от риба, молюски и подправки.

Храните и тяхната интересна история!
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *