Храните, които ускоряват метаболизма

Да познаваме метаболизма си, значи да сме добре запознати с нашето здраве и начините, по които можем да го опазим. От край време диетолози и специалисти алармират, че именно метаболизмът е ключът към доброто здраве. Това е така, защото той е процесът, който превръща храната в енергия за тялото. Пряко връзка метаболизмът има и с качването и свалянето на килограми.

“Демир

news_main_538_82Някои хора просто се раждат с добър метаболизъм, което означава, че дори и когато не правят нищо, те изгарят повече калории, отколкото други хора, които не са чак такива късметлии. Това обаче не може да трае вечно. Способността на човек да може да яде парче мазна пица, след което да пропуска фитнеса и да не качва килограми, намалява много бързо. С възрастта метаболизмът естествено се забавя. След като човек навърши 20 г., метаболизмът може да се забавя драстично с всяко десетилетие. Въпреки че човек може да не възстанови метаболизма си до нивата, на които е бил, той може да го ускори, като спортува и изгражда чиста мускулна маса, която използва повече енергия, отколкото мазнините, просто за да съществува. Другият фактор за промяна на метаболизма е храната. Вижте няколко храни за ускоряване на метаболизма, които могат да бъдат включени в ежедневния режим:

Протеин

Не е случайно това, че след фитнес се препоръчва да се взема протеин. Той стои и в основата на бодибилдинга. Причината за препоръчителния му прием се крие във факта, че протеинът помага за запазването и изграждането на мускулна маса, която е ключов фактор за здравословния метаболизъм. Протеинът също така се смила по-бавно, затова човек се чувства сит по-дълго време. Като основни източници на протеин се разглеждат такива храни като риба, пилешко, пуешко, яйца и крехкото месо.

Фибри

Фибрите представляват несмилаеми въглехидрати, като основната им характеристика е, че използват енергия и оттам могат да ускорят метаболизма. Най-голяма доза фибри човек може да получи от пълнозърнестите храни като киноа и пшеничен зародиш, дребни безкостилкови плодове и зеленчуци, особено моркови и зелени храни.

Термогенни храни

Храните, които ви затоплят, могат да ускоряват и метаболизма. В случая става въпрос за кофеин, люти чушки (които съдържат уникална съставка наречена капсаицин) и някои видове чай — зелен чай, бял чай, черен китайски чай. Проучвания показват, че този тип храни и напитки могат да увеличават изразходваните от вас калории с 4-5% само от едно хранене.

Канела

Канелата е една много полезна и ароматна подправка, която намалява кръвната захар, като спомага за усвояването на глюкозата от клетките, а тя в последствие се използва, за да освободи достатъчно енергия, така че по-малка част от нея се натрупва като мазнина. Колкото по-малко мазнини има човек толкова по-добър е метаболизма му. Трябва обаче да се следи по колко канела се приема дневно, защото според някои проучвания тя може да е токсична в големи количества. Една чаена лъжичка на ден или по-малко е безопасно количество.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *