Храните, от които главоболието си отива

Главоболието се нарежда сред най-честите здравни оплаквания, като то може да ни сполети по всяко време на годината и не признава пол и раса. Всеки ден милиони хора страдат от него, а за повече от 70 милиона души то е станало хронични състояние. Как да го облекчим? Не винаги е възможно да се приеме болкоуспокоително или да се понижат нивата на шум, светлина или други дразнители, усилващи болката. Някои видове храни обаче са доказан ефект при овладяване на състоянието и могат дори да го предотвратят.

“Фигурин

36409Мигрените – един вид хронични главоболия, които може да причинят дори припадъци. Техният интензитет и сила са различни, но се характеризират с едно – изключително много пречат на живота ни. Ако обаче приемате витамин В2 има голяма вероятност да намалите пристъпите.

Хормоналните главоболия също могат да се контролират чрез храна и витамини. Те за разлика от мигрените се изразяват в лека болка, която обикновено е от едната страна на главата. Понякога може да е остра, пулсираща и продължителна.

Главоболията при настинка и грип, от друга страна, са предизвикани най-често от обезводняване – тялото губи бързо вода и соли при повишена температура и налична инфекция. Дехидратацията е тази, която води до нарушаване целостта на електролитния баланс, което пък си е предпоставка за силно главоболие. Когато сме настинали или сме болни от грип, трябва да пием много вода и да ядем плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода. Това най-вече са: грозде, ябълки, круши, грейпфрут, краставици, зеле, репи, домати.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *