Йога позите, които ни зареждат с енергия

Йога позите, които ще ви представим днес могат да ви успокоят и заредят с енергия, но те ще помогнат и да се избавите от различни заболявания.

8-yoga-pozi-za-podobryavane-na-kravoobrashtenietoДнес ежедневието на хората е много забързано и след като се приберем в къщи след дългия и изтощителен ден всеки се чуства психически и физически изморен, а го чакат още хиляди задачи. Днес ще представим 4 йога пози, които могат да помогнат за успокояване на нервната система, почивка на ума и отново ще се заредите с енергия.

1. Йога поза Джану Сиршасана – тази поза е много полезна за разтягане на гърба, подколенните сухожилия, прасците и има способността да удължи гръбначния стълб. Тя ще помогне на организма при храносмилането, ще намали стреса, тревожността, ще ви зареди отново с енергия, ще помогне да нормализирате кръвното налягана в случай, че то е високо.

Първата поза се нарича дандасана започваме с нея в седнало положение. След това трябва да наклоним лявото си коляно към гърдите и се стараем да поставим стапалото плътно на пода. Трябва да спуснете крака наляво и си помогнете с ръцете, за да доближите лявата пета към дясната част на слабините. След това трябва да притиенете табана на левия крак към вътрешната част на дясното бедро. Трябва да изправите добре гръбнака и да вдишате дълбоко. Идва ред и на ръцете, поставете дясната до дясната част на ханша и изправете лявата. Издишваме леко и внимателно, като извиваме торса надясно, което се пада перпендикулярно на десния крак. Дръжте гърба максимално изправен и насочете дясната си ръка към вътрешната част на десния глезен. Кръстосайте дясната върху лявата китка и хванете вътрешната част на десния глезен. В случай, че се затруднявате да изпълните тази стъпка просто гледайте да хванете вместо глезена прасеца, коляното или бедрото, важно е да държите гръбнака изправен. С вдишванията се стремим да удължаваме гръбначния стълб от опашката до короната на главата, като важна роля играят гърдите. Все още сме с кръстосани ктки и след като издишате протегнете ръцете си напред и хванете дясното стапало, като се приближавате максимално торса към крака. При следващата стъпка трябва да изправим малко главата и да изпънете и двете китки отвъд левия крак. След това хванете дясната китка с лявата ръка. Издишайте и наклонете торса заедно с главата към десния пищял. Останете в тази поза и поемате въздух до пет пъти. Време е да издишате бавно и да върнете ръцете си върху стъпалото, като накланяте торса и главата към крака си. Отново вдишваме и и връщаме ръцете към глезена, като заедно с това изправяме малко торса. Завършваме, като вдигаме лявото коляно, поставяме пета върху пода и изправяме крака напред. Отново се намираме в позата дандасана. След като свършим трябва да повторим упражнението с другия крак.

Демир бозан билки за бъбреци

2. Йога поза Сукхасана – тази поза ще помогне за разтягане на ханша и бедрата, гърба, раменете и отново удължава гръбначния стълб. Тя ще ви помогне да се фокусирате по добре и ще премахне натрупания стрес.
За да изпълните упражнението трябва да седнете удобно на земята с кръстосани крака. След това вдишайте и издишайте 3 пъти бавно. Трябва да поставите ръцете на пода пред вас и да повдигнете ханша максимално нагоре. Сега трябва да върнете ханша назад и да образувате диамант между слабините, коленете и глезените. Вдишваме и изпъваме ръцете напред, но трябва да държите гърба изправен. Отново правим няколко вдишвания и издишвания и след това се опитвамеда изпънем ръцете още по-напред, за да можем да разстегнем раменете и горната част на гърба. Задръжте позата и направете още няколко вдишвания и издишвания. Завършваме, като се върнем в първоначална поза и след това повтаряме упражнението, като сменим страните.

3. Йога поза Саламба Сарвангасана – тази поза ще помогне за укрепване на горната част на гърба, раменете, коремните мускули, врата, ръцете, разтяга успешно гърба. Много е полезна за кръвоностната система, дишането, при главоболие, проблеми с щитовидната жлеза, стрес, настинка, избухливост, високо кръвно, недостиг на енергия, менструални проллеми и други.

За да започнете изпълнението на това упражнение трябва да легнете удобно по гръб и да поставите стъпалата си на разтояние около 40 сантиметра от ханша на пода, а ръцете ви трябва да се намират плътно до тялото с обърнати длани нагоре. Следващата стъпка е да ггънете колете си и да ги приближите бавно до гърдите. Трябва да достигнете до поза халасана, а това ще стане, като повдигнете ханша нагоре, а пръстите на краката са на пода зад гърба. За да се крепите използвайте ръцете, като ги поставите на кръста. След това повдигнете десния крак към тавана, а след това и левия. Изтегнете добре тялото от ханша в посока петите и задръжте максимално краката близо един до друг. След като сте в правилната поза направете 5 вдишвания и издишвания. Главната цел на тази поза е да не прехвърляме тежеста върху врата, а върху раменете, така че е добре упражнението да се изпълнява върху одеало и подпора за врата. Така ще се избегне риска от нараняване и врата ще се намира в естествената си поза.

4. Йога поза Баддха Конасана – позата е много полезна за разтягане на ханша, вътрешната част на бедрата и слабините. Тя също спомага и за удължаване на гръбначния стълб. Може да помогне изключително много за плодовидост, премахване на натрупалата се умора, при нередовна менструация, ишиас и други.

За да стартирате упражнението трябва да седнете на пода и да поставите петите на него, като съберете стъпалата едно до друго. С палега, показалеца и средния пръст на ръцете хващате палците на краката и след това максимално придърпвате петите към слабините. Наклонете коленете си към пода и изправете гръбнака, като го изпънете колкото можете нагоре и след това изпънете гърдите напред и надолу. Усетите ли, че сте достигнали максимума, до кото можете да се разстегнете поставете челото на пода и задръжте така, кото правите 5 бавни вдишвания и издишвания. За да минете в начална поза бавно и леко вдигнете главата и торса.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *