Избавете се от стреса със северно ходене

Северното ходене започва да става все по-популярно и да се препоръчва от много специалисти, защото днес много хора водят заседнал живот, а той естествено оказва неблагоприятни последици върху здравето.

Използват се много наименования на северното ходене и някои от тях са ски ходене, ходене с щеки или фитнес ходене. Всъщност това северно ходене представлява вид двигателна култура, с помощта на която нормалните и обикновени движения се изпълняват на диагонален принцип. При това ходене се използват щеки и когато дясната щека опира в земята лявата пета трябва да е същото положение и обратно.

“Демир

3398_300Северното ходене произлиза още през 1930 година и е предложено от финладски треньори, които са използвали тази техника през пролетните месеци на ски пистите. След като те видели позитивните резултати върху състезателите по зимни спортове взели решение да приложат северното ходене целогодишно и професионално.

Северното ходене се характеризира с комбинация от обикновено ходене и ски бягане. Не е задължително да се изпълнява само на зимните курорти, то може да се практикува на плажа и в градски условия.

При този вид спорт човешкото тяло се намира в изправено положение и никакъв случай не бива да допускате да се прегърбвате. Мястото на ръцете е близо до тялото, като се държат щеките. Те бива да има никакво напрежение, когато се държат щеките, просто трябва да се движите свободно. Специалистите препоръчва да се правят по 2-3 тренировки на седмица, като е добре тяхното времетраене да е с продължителност около 30-40 минути.

Принципите на северното ходене са:

1. Адаптация – много е важен избора на терен за подготовка, защото натоварването на цялото тяло трябва да бъде добре балансирано. Можете да определите темпа и интензивността на ходене сами, защото все пак всеки има различна физическа сила. Препоръчително когато започвате да спортувате северно ходене първите маршрути да са по-леки и постепенно да минавате към по-трудни.

2. Можете да изберете дали ще спортувате соло или с партньор. Все пак този вид спорт няма състезателен дух, така че може да се практикува и в групи, важното е че сте на чист въздух. Все пак когато имате партньор не бива да приказвате през цялото време, защото трябва да дишате правилно, а говоренето ще ви пречи.

3. Ефикасност – северното ходене е един много подходящ спорт за физическо здраве. Той е много ефикасен в случай, че имате болки в коляното, бедрата или гърба. Това е един благоприятен спорт, който увеличава тонуса и намалява стреса.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *