Изгони косопада с ракитник

Ракитникът е много полезно растние, което притежава епителотонично действие. Билката ускорява зарастването на рани по лигавиците и кожата. Освен това оказва и противомикробно и противовъзпалително действие. Лечебният ефект е бърз. Използва се при лечение на ерозия на шийката на матката, както и при възпаления на влагалището. Действа тонизиращо и подпомага организма в борбата му с тежки инфекции. Билката се прилага при изгаряния, кожни заболявания, косопад, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, ревматични заболявания, при анемия и хиповитаминози. Лекува дерматит, екземи и псориазис. Билката поддържа лигавиците здрави и ги предпазва от свободните радикали, които водят до гастритни язви, сухота на гениталиите (предимно при жените в менопауза), очите и устата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

rakitnikПредимно с лечебна цел се използват плодовете на растението, които трябва да се оберат по време на узряването им. Абсолютно всички части на билката са богати на биологично активни вещества, така че могат да бъдат използвани с лечебна цел.

Ракитника се употребява под формата на сиропи, сокове, желета, напитки от свежи плодове. Корите и листата се използват като отвара – 2-3 чаени лъжички кори се варят в 500 мл вода 10 минути. Пие се по 100мл след ядене 3 пъти на ден. По същия начин се приготвят запарки от листата и плодовете. Значително по-силен лечебен ефект се постига с облепиховото масло, което се получава от узрелите плодове. Действа противовъзпалително.

Ракитникът съдържа тлъсто масло, витамин А, В, С, К, Р, захари, багрила, микроелменти, органични киселини, пектин, дъбилни вещества и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *