Изкълчените стави и първа помощ за тях

Изкълчването на някоя става представлява всъщност изместване на костта от леглото й в ставата. Най-често се наблюдава изкълчване при раменната става, лакътната, колянната, тазобедрената. Обикновено човек усеща силна болка, когато се измести ставата и след време се наблюдава леко подуване. Болката обаче не отшумява, а става по-търпима. Понякога болката обхваща целия увреден крайник и той изтръпва, което зависи от разтягането и натискането на нервите.

Демир бозан билки за бъбреци

kompres-krakТрудно е обаче при някои случаи да се установи, че става въпрос за изкълчване. Понякога то може да бъде объркано със счупване или пък да се вземе за навехване. Ето защо трябва добре да се огледа пострадалия крайник. Махнете дрехите и всичко, което може да ви пречи от него и сравнете със здравия. Ако ставата не е отекла още, то изкълчването се познава лесно: изместеният крайник взема неправилно положение, бива по-дълъг или по-къс, формата на ставата се изменя, виждат се трапчинки или изпъквалия там, дето в здравия крак ги няма; движението в ставата е трудно или съвсем невъзможно.

Как да лекуваме?
Вземането на своевременни мерки е от изключително значение, защото ако ставата не се намести навреме, може да се развие застаряло изкълчване с последица лесно настъпващо изкълчване след наместването. Лечението е просто наместване на ставата, но от специалист – лекар-ортопед, като и да се задържи наместеното положение, което е добре да се направи под упойка.

Народна медицина при изкълчен глезен

Народната медицина практикува изместените кокалчета (прешлени на ходилото) да се оправят по следния лек начин: пострадалият се улавя за врата (раменете) на друг човек, който незабелязано от пострадалия настъпва внимателно с босата си пета пръстите на изкълченото му ходило и едновременно с това бързо се навежда напред, с което издърпва тялото на пострадалия напред и нагоре и разместените кости сами се наместват.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *