Излекувайте насекомния дерматит с билки

Насекомният дерматит представлява реакция, която кожата развива при ухапване от дадени жилещи насекоми, като пчели, оси и прочее. Характерна за него е много силната болка на мястото, на което е ухапан, освен това се получава и възпаление, зачервява се и се подува засегнатият участък. Ако човек се забави при ваденето на жилото и намазване мястото с противовъзпалителни сред­ства и билки, дерматитът може да прерасне в уртикариален обрив или алергия. Като първа помощ задължително се пристъпва, като за целта се изважда жилото на насекомото, което ви е ужилило или ухапало. След това можете да се възползвате от възможностите на съвремен­ната фитотерапия с:

“Фигурин

19ac2f8017Чубрица (Satureja Montana)

Намажете ухапаното или ужилено място със сок от растението или пък направо вземете стрък прясно растение и натъркайте. Сравнително бързо ще почувствате търсеното облекчение.

Лук или чесън

Дерматитите, причинени от ухапвания на пче­ли или оси, много се подобряват, когато на засегнатият участък се нанесе кашица от счукани луковици (или скилидки чесън). Намазванията се правят 2-3 пъти на ден до пълното излекуване.

Магданоз

Сок от магданоз, намазан върху ухапаното ще помогне да се облекчи. Друг вариант е да се счукат добре няколко листа от магданоз, така че да си пусне сок и с това да се наложи мястото.

Малина

Увредената част на ко­жата се маже с лосион от малинов цвят, киснал 20 дни в зехтин (настойка). Добре е да приготвите този лосион още в началото на лятото -за всеки случай.

Широколистен живовляк

Според клинично проверени резултати, третирането на засегнатите от дер­матит (при ухапвания от пчели, оси и паяци) участъци с кашица от све­жите листа на тази билка е много оздравително.

Теснолист живовляк

Засегнато­то място се налага с лапи от рас­тението.

Шапиче (Alchemilla Vulgaris)

Направете си запарка от шапиче, като накиснете 2 супени лъжици от билката в половин литър вряла вода за 20-на минути, след което може да я използвате на ухапаното място след като се охлади и прецеди.

Бъзак

Полезен е особено при ухапвания от паяци. Пра­вят се бани с топлата вода от сва­рени корени или плодчета.

Невен

Невенът е чудесно средство за облекчаване на кожни участъци, пострадали при ухапване или ужилване от насекоми. Цветето-билка с ярки цветове се прилага под формата на запарка, настойка или маз (цвето­вете от невена се пържат със свин­ска мас на котлона до получаването на мехлема).

Ако нямате подръка гореспоменати­те билки или средствата, приготвени от тях, намажете ужиленото място с лимонов сок или с оцет възможно най-бързо след ужилването.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *