Консумирайте често магданоз

Знаете ли, че един обикновен магданоз помага срещу рак, при ревматоиден артрит, анемия, рани, оправя стомаха и още куп други неща?

Той е двугодишно растение, което има светло зелен цвят и дължи почти всичките си вкусови качества на хлорофила, който съдържа.

За жалост много хора не са запознати с неговите ползи за човешкия организъм и често го използват в минимални количества. Това трябва да се промени, защото магданозът има силата да предпази организма от много заболявания.

Магданоз можете да използвате за предпазване от тези заболявания:

1. Рак – в него се съдържа веществото миристицин, което представлява органично съединение и с неговата помощ се предпазва организма от тумори, които могат да се образуват в белия дроб. В цигареният дим се намират карцерогенни агенти, а подправката спомага за тяхното балансиране.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

С това положително действие на магданоза организма може да се предпази от ракови заболявания на дебелото черво и простатата.

Растението е и богат източник на витамин С, което го прави незаменим помощник за премахването на свободните радикали, които се намират в организма и може да са причина за образуването на туморни образувания.???????????????????????????????????????????

2. Остеоартрит и ревматоиден артрит – в съдържанието на магданоза присъстват съставки, като витамин С, флавоноиди и лутеолин, а те предпазват успешно организма от възпалителните агенти.

Тук ползите за организма са големи, защото благодарение на тези съставки магданоза предпазва от дегенерация на костите и така заболяването не може да ви засегне. Тук той проявява своите противовъзпалителни свойства от които няма как да не се възползваме.

3. Заздравява имунната система – витамините С и А, които съдържа подправката спомаган на организма да е здрав, защото подсилват имунната система. Много нужен е витамин А за чревното здраве, лигавицата на очите, пикочните и дихателните пътища, а в магданоза той присъства в завидни количества.

С консумацията на растението организма си набавя нужното количество витамин А и така може да се бори успешно с инфекциите, защото помага на белите кръвни тела да са по издържливи. Витамин С пък е известен с ползите си за съединителната тъкан и въобще за целия организъм, защото помага за разработването на колаген.

4. Разстроен стомах – с консумацията на магданоз вие успешно ще повишите апетита си, а витамин С, който се съдържа в него ще окаже благоприятно въздействие, като помогне за усвояването на желязото в тялото. Магданозът има деуретично действие и може да спомогне на организма за изхвърлянето на излишната вода, която се намира в него.

5. Сърдечно-съдови заболявания – с веществата, които съдържа растението спомагат да се пречисти кръвта и така успешно понижава нивото на лошия холестерол. с негова помощ потока на кръвта се улеснява и така ви предпазва от страшните сърдечни заболявания.

6. Артрит и болки в ставите – освен всички изброени досега витамини в магданоза има и достатъчно количество витамин К. Той е незаменим помощник за укрепване на костите, точно заради това си съдържание на витамина.

7. Рани – антибактериалното действие е едно от свойствата, които притежава магданоза, затова често се използва за лечение на рани и порязвания. За целта се прилага външно, като е нужно да се използва намачкан на паста. За кратко време той ще премахне болката и ще успокои засегнатото място.

8. Загуба на зрение – магданозът има и антиоксидантно действие, което може да помогне при запазването на зрението на по-възрастните хора.

9. Анемия – препоръчително е хората, които страдат от това заболяване да консумират много често магданоз, защото той е богат източник на желязо. Всички останали също трябва да го консумират, защото той ще ги предпази от развитието на анемия.

10. Ушни инфекции – много ефикасно средство за лечение на глухота. Специалистите препоръчват ежедневен прием на сок от магданоз, защото това ще ви предпази от ушни инфекции.

Все пак не бива да забравяме, че неговите ползи са най-вече когато се консумира в сурово състояние. Когато го използвате за подправка за овкусяване на ястието трябва да го прибавяте, след като свалите тенджерата от котлона.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *