Използвайте ряпа против кашлица

Ряпата е едногодишно или двугодишно растение, което произлиза от семейството на кръстоцветните. Нейният произход е от Средна Азия, но кога точно е навлязла в България все още не е известно. Все пак знаем, че ряпата се отглежда в нашите земи още от преди много години. Цветът на външната обвивка на ряпата е различен, като могат да се наблюдават цветове, като бял, кафяв, червен, виолетов и черен. От всички видове, които изброихме червената ряпа е с най-силни лечебни сили.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В съдържанието си червената ряпа притежава лесно усвоим за организма силиций, а той е едно уникално средство за подмладяване. Веществото успешно спомага за укрепването на костите и на кръвоносните съдове. Консумацията на ряпа ще направи косата ви гладка, а еластичността и гъвкостта на кожата ще се подобрят благодарение на силиция. Препоръчителна е консумацията на зеленчука от бременни жени, защото тя е богат източник на фолиев киселина. С помощта на фолиевата киселина се увеличава образуването на някои видове хормони, които са важни за бременните. Освен това в съдържанието на ряпата присъстват и мед, калций, витамин А и цинк. Сокът, който се приготвя от червена ряпа е полезен за хора с туморни образования.rqpa

През далечните години ряпата е отглеждана най-вече, като лечебно средство, което се е използвало при ухапвания от отровни животни и при различни инфекции. В народната медицина ряпата се използва за лечение на кашлица, при лошо храносмилане и при оплаквания на жлъчката.

Днес от специалистите са потвърдени всички тези лечебни свойства на ряпата, но вече са открити и много нови насоки, в които може да се използва. Тя е един чудесен продукт, който може да се използва за лечение на депресии и нервни състояния. Само чрез консумацията на 2-3 резена ряпа на ден вие ще можете да подобрите настроението си и да повдигнете тонуса си.

Зеленчука ефикасно се използва за стимулиране на жлъчната дейност и за оттичането на жлъчния сок. В процеса участват сяросъдържащите горчиви масла и горчивите вещества, които се съдържат в ряпата.

Ряпата спомага да се отървете от дразнещата кашлица, защото стимулира отхрачването. Съдържанието на лютивите и горчивите масла в зеленчука предизвикват две действия. Едното е да блокират размножаването на бактериите, а същевременно дразнят вегетативния вирусен нерв, който засилено предизвиква производството на течности в клетките на лигавицата на бронхитите.

Ряпата е зеленчук, който успешно блокира появата на канцерогени, защото в съдържанието и присъстват глюкосинолатите горчични масла и индоли, флавоноиди и фенолови киселини. С помощта на тези вещества се стимулира образуването на противоотровните ензими. Това от своя страна предотвратява образуването на опасните за организма карцерогенни вещества.

Можете да използвате тези лечебни рецепти с ряпа за лечение на здравословни проблеми:

1. В случай на храносмилателни оплаквания, които могат да са комбинирани със запек – в това състояние може да ви помогне пресния сок от ряпа, които се приема по 3 пъти на ден, като необходимото количество е 1 малка чаша или 50 грама. Препоръчително е приема да се осъществява преди основните хранения.

2. При кашлица, бронхит или пресипналост – нужно е да издълбаете вътрешността на ряпата и след това да напълните кухината с мед. Оставете да престои около 3-4 часа и излейте получената смес в съд. Консумирайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Използвайте ряпа против кашлица

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *