Жълт кантарион помага при стомашни проблеми и нервност

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е многогодишно тревисто растение, разпространено в цялата ни страна по тревисти области, край пътища и ниви. Неговата основна съставка е хиперцин, но съдържа още и флавоноиди, кверцитрин, изокверцитрин, кверцетин, смолисти вещества, катехинови дъбилни вещества, етерично масло и много други.

“Фигурин

Поради богатото си съдържание на полезни вещества билката има много разнообразни и полезни свойства. Тя има противомикробно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие, тонизира нервната система и има пикочогонен ефект. Хиперцинът, съдържащ се в растението има леко антидепресивно действие, затова жълтият кантарион действа добре на хора, които са много изнервени и стресирани.

жълт кантарионБилката повлиява благотворно при стомашно неразположение, за лечение на язва и срещу гастрит. Приеман под формата на чай жълтият кантарион помага срещу лошо храносмилане, гадене, колики и диария. Ако приемът му започне още при първите симптоми на настинка и грип спомага за бързото им отшумяване. Редовната консумация на билката подобрява сърдечната дейност. Поради силното й противомикробно действие може да се прилага за лечене на рани, наранявания и охлузвания, а поради наличието на етерични масла билката се използва за лечение на спортни травми, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания.

Жълтият кантарион може да се прилага в различни форми както вътрешно, така също външно. Вътрешно може да се приема под формата на чай, тинктура или прах. Външно може да се прилага като маслен извлек и като компрес.

Имайте предвид, че ако решите да приемате билката, но в същото време приемате медикаменти е добре да се консултирате с лекар, защото жълтият кантарион засилва или редуцира действието на някои медикаменти. Счита се, че тя редуцира действието на повечето противозачатъчни хапчета. Като странично въздействие трябва да се отбележи, че билката повишава чувствителността на кожата спрямо слънцето, а ако се пият високи дози може да промени пигментацията на кожата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *