Как да набавим нужното желязо на организма

Желязото представлява олигоелемент, като от на гръцки език „олигос“ означава малко количество. То участва при създаването на червените кръвни телца, както и в доставянето на кислород в кръвта. В комбинация ензимите, хормоните и олигоелементите участват в метаболитните процеси в организма. Желязото в организма се съдържа 66 на сто в хомоглобина.

Демир бозан билки за бъбреци

Този минерал може да се набави от много разнообразни храни, но най-добрите източници са животинските продукти, като например месо и риба. Оринтировачния дневен прием на желязо при всеки човек е индивидуален, но жените имат по-голяма нужда от него. Това е така, защото често нежните половинки се подлагат на диета или по време на месечния си цикъл, защото тогава се губи голямо количество желязо.

jelyazo-500x374Препоръчителния дневен прием е:

1. За мъже – 10 милиграма

2. За жени – 16-18 милиграма

3. За подрастващи – 10-18 милиграма

4. За деца – 1-15 милиграма

5. За бременни и родилки – 20-22 милиграма

До дефицит на желязо в организма най-често може да се стигне при погрешен режим на хранене. Това води до голям риск при бременните жени, но също така и при жените с продължителен месечен цикъл. Децата трябва да консумират често истинско месо, защото в противен случай риска от дефицит на желязо е голям. Специалистите твърдят, че липса на минерала може да се наблюдава и при спортистите или пък при хора, които имат проблеми с усвояването му.

Симптомите, които се проявяват при липса на желязо в организма могат да се проявят под формата на пребледняване, слабост и намалена концентрация. Анемията е едно от най-честите оплаквания, като можете да я познаете в случай на често причерняване пред очите, умора и отпадналост на тялото.

Може и да се предозира с минерала, като това може да се случи на хора, които в продължителен период от време приемат голямо количество желязо. Предозирането с желязо е наречено с името хемосидероза и най-често притича със силни болки в стомаха, повръщане и диария. Желязото има способността да се натрупва в тъканите и органите и най-често това се случва в белия дроб. Другите органи, които може да бъдат засегнати са бъбреците, подкожната тъкан и черния дроб.

Специалистите препоръчват да се внимава с приеманото количество желязо, защото то нито трябва да превишава препоръчителната дневна доза, но не бива и да е в по-малки количества. В никакъв случай не се препоръчва само лечение, защото предозирването с минерала е много опасно. При недостиг нещата не са толкова опасни за здравето, но не бива да се подценява.

Специалистите препоръчват необходимото на организма желязо да се набавя чрез храната – черен дроб, миди, карантия и червени меса.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *