Как да оцветим яйцата за Великден с естествени бои

С наближаването на един от най-големите християнски празници Великден, започва суетенето около боядисването на яйцата. На пазара се предлагат най-различни варианти на оцветители, но до колко са безвредни никой не знае. На тези от вас, които държат на естественото, предлагаме идеи как да си приготвят бои в домашни условия с напълно натурални продукти.

Червен цвят ще получите като вземете обелките на 10 глави червен лук и ги сварите в 1 литър вода, докато водата остане 1/3. Оставете водата да изстине и добавете по 1 с.л. сол и оцет. Потопете яйцата и ги оставете да престоят около час, като ги обръщате от време на време.

боя за яйцаЗелен цвят ще получите като сварите спанак. Добавете оцет и оставете да изстине.

“Фигурин

Жълт цвят се приготвя от 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Варете 30 минути, оставете да изстине и прецедете. Сложете яйцата в боята и ги оставете да престоят половин час.

Оранжев цвят – за неговата направа са ви необходими 1 чаша люспи от кромид лук, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Варете 30 минути, изчакайте сместа да се охлади и прецедете. Сложете яйцата в течността за половин час.

Розов цвят ще получите като смесите 1 чаша сок от червено цвекло и ? ч.л. оцет в 3 чаши вода. Сложете яйцата и оставете да престоят 30 минути.

Лилав цвят – за него трябва да смесите 1 чаша гроздов сок, ? ч.л. оцет и 3 чаши вода. Яйцата престояват 30 минути.

Светлосин цвят се получава от 1 чаша нарязано на парченца червено зеле, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Варете 30 минути, изчакайте да се охлади и потопете яйцата за половин час.

След като оцветите и украсите вашите яйца оставете ги да изсъхнат и им придайте блясък като ги лъснете с олио или зехтин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *