Как да се преборим със синузита с природни средства

Възпалителните заболявания на синусите се наричат синуити (популярно – синузити). Те могат да се превърнат или в остри, или в хронични. Това, което представляват синузите са всъщност четири групи пълни с въздух кухини, които са покрити със слузоотделяща лигавица. Кухините са свързани с носа и гърлото, чрез канали, по които се оттича събраният влажен секрет – около 1 л дневно, те овлажняват вдишвания въздух и са първата защитна преграда на белите дробове срещу инфекции. Но и те може да страдат. Голям процент от хората страдат от хронично възпаление на синузите. Как можем да разберем дали и ние не сме от тях?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Следете за следните симптоми:
solta-na-moreto-lekuva-sinuzit_4866– главоболие, леко повишена температура, кашлица, болка в ушите, слузногноен или гноен секрет (по-обилен при острия синузит), затруднено дишане през носа, загуба на обоняние, отпадналост, нощно изпотяване, безапетитие;

– подпухналост на лицето или на клепачите;

– зачервяване, сърбеж, подуване на очите;

– в зависимост от засегнатия синус болката е в областта на челото – усилва се при леко почукване над и под веждите, на скулите, на горните зъби, в основата на носа и вътрешните очни ъгли, в тилната част на главата – при възпаление на клиновидния синус.

Как можем да си помогнем, ако тези симптоми са налице и имаме доказано възпаление на синузите:

Съвет №1: Когато ни притисне зимата или просто стане по-студено, трябва да се приемат храни и напитки, които повишават имунитета. Повечето патогени на синузита са от различни вирусни инфекции и при отслабена имунна система се възпроизвеждат.

Съвет №2: Когато е студено носете шапки и шалове, които включват обхвата на челото.

Съвет №3: Посещавайте редовно стоматолог, защото синузита може да бъде причинен от възпаление на зъбите.

Съвет №4: Когато сте в отоплителния сезон се старайте винаги помещението да е овлажнено.

Съвет №5: В случаи на настинка предприемайте незабавни мерки. Не чакайте да стане по-сериозно.

Ето и няколко рецепти от народната медицина, които определено ще ви помогнат да се чувствате по-добре:

1. В половин литър вряща вода се поставят стръкче босилек, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 чаена лъжичка камфоров спирт. Съдът се покрива плътно с картон, върху който е пробит отвор. Вдишва се през ноздрите от 3 до 5 минути. Процедурата се извършва всяка вечер до излекуване. При деца вдишването трае 1-2 минути. Внимание: лечението е противопоказано за алергични към него.

2. Захаросан чист пчелен мед с големината на грахово зърно се поставя в двете ноздри при силно обърната глава назад. Постепенно медът се стича към гърлото. Процедурата се повтаря 2-3 пъти дневно.

3. Счукват се добре 15-20 зърна черен пипер. Поставят се върху продълговато парче неколкокатна марля, която се напръсква обилно със силна домашна сливова ракия. След това марлята се поставя върху челото и се превързва с вълнен шал. Така болният престоява цяла нощ. На сутринта марлята се сваля, но вълненият шал се оставя да стои още няколко часа. Тази процедура се прави само вечер и е желателно на следващия ден болният да не излиза навън. Повтаря се 5-6 вечери. Внимание: възможни са изгаряния!

4. Две глави кромид лук се начукват и се осоляват с шепа сол. Сместа се размесва добре и се слага на челото.

5. Настъргва се грудка на ботурче (циклама) и се прави сок. Капват се в двете ноздри по 2-3 капки сок един път на ден два-три дни поред. Внимание: да не се превишава дозата, защото е отровно!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как да се преборим със синузита с природни средства

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *