Как да се предпазим от грип и вируси

В Северното полукълбо есента започва в края на септември и завършва през месец ноември. За този сезон са характерни променливи температури и затова заедно с есента пристигат и всички грипове и простуди. За да се предпазите от кашлица и кихане през зимните месеци е препоръчително да вземете адекватни мерки по-рано. Добре е да пристъпите към противогрипна имунизация, която ще ви предпази от разнообразните заболявания. Препоръчителният период за поставяне на имунизацията е октомври или ноември месец, като нейната главна цел е да ви защити от множеството грипни заболявания, които върлуват през зимата.

images (6)Грипът е познат и с името Инфлуенца и представлява остро инфекционно заболяване, което е много заразно. Симптомите при заразените са главоболие, висока температура, мускулни, болки, възпаление на горните дихателни пътища и други. Най-често заразата се предава по въздушен път, ако сте имали контакт със заразено лице.

С вирус можете да се заразите в случай на контакт с вече видимо излекувало се лице, но в организма му все още да има останали леки и скрити форми от заболяването. Най-често заразата се пренася чрез слюнка, която неминуемо се отделя при кашлица, кихане или говор на заразения.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Заразата, която сте прихванали няма да усетите веднага, защото са нужни 48 часа тя да се развие в организма ви. След този период ще започнат да се проявяват и първите симптоми, които са повишена температура, отпадналост, втрисане, главоболие и нетърпима болка в ставите и мускулите. Малко по-късно ще се появят кашлицата, болките в очите и хремата. След като всички гореизброени симптоми са налице вашето дишане ще е затруднено и кожата ви ще се зачерви и изсуши. Периодът за който изчезват симптомите е около 3-5 дена.

Може да се получат и усложнения, които водят до неблагоприятни последици и периода за оздравяване се увеличава значително. В повечето случай усложненията се проявяват в пневмония, увреждания на централната нервна система и миокардити. Разбира се всички тези усложнения могат да бъдат избегнати, ако се вземат мерки на време, като се консултирате с лекар и той ви назначи правилното лечение. За развитието на болестта могат да спомогнат тютюнопушенето и слабия имунитет.

Ако искате да се предпазите от грипа и вирусите е препоръчително да си поставите противогрипна ваксина и най-вече хората, които страдат от хронични белодробни, бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Не е нужно да се лутате и да търсите кой да ви постави инжекцията, защото тя се прави от семейните лекари, но преди това ще се наложи да ви се извърши преглед на състоянието ви. Ако сте здрав и всичко е наред ще ви бъде поставена противогрипната ваксина. Не се залъгвайте, че веднага след поставянето на инжекцията вие сте защитени, защото са нужни около 2-3 седмици, за да се изгради имунитета. Не се ваксинирайте, ако сте алергични към веществата, които съдържа ваксината или чувствате неразположение в следствие на температура.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *