Как да се справим с косопада

Както за жените така и за мъжете е много важно да имат блестяща, бляскава и гъста коса, защото тя е един от символите за красота. За да може вие да поддържате очарователността на косата си тя се нуждае от много протеини, защото те са главната съставка на косъма. Протеините пък от своя страна представляват линейни полимери, които са изградени от аминокиселини. Повечето хора са наясно с този факт, но въпреки това трябва да знаят, че приемането на хранителни добавки с аминокиселини или протеини няма да помогнат, ако страдате от косопад.

kosopad-pri-jeniteКосопадът най-често се появява при липса на витамини, минерали, протеини, желязо или анемия. Целият този дефицит влияе на косата неблагоприятно и тя опада. Косопадът обаче може се предизвика и от пренебрежение към личната хигиена или наследственост.

Не си мислете, обаче че протеините и аминокиселините, които приемате ще наврядят по някакъв начин, точно обратното те ще ви помогнат, като подсилят растежа и възстановят блясъка на косата ви. Самите аминокиселини, които се намират в кръвта улесняват образуването на протеини и по този начин косата ускорява растежа си. Всеки иска косата му да е здрава, мака и блестяща, така че в организма ви трябва да има достатъчно аминокиселини да постигнете целта си. Доказан факт, е че фоликулата на косата е най-бързо растящата клетка в човешкия организъм.

“Фигурин

Живеем във време в което медицината и козметиката са много напреднали, така че лесно можем да си набавим медикаментите, които са ни нужни да подсилим косъма на косата, да я направим гладка и мека, за да изглеждаме ослепително. Трябва обаче да се интересуваме, каква точно си закупуваме, защото има разлика в съдържанието им. На пазара се предлагат два вида протеини – завършени и незавършени, добре да се замислим от кой продукт точно имаме нужда. В съдържанието на завършените протеини присъстват и деветте есенциални аминокиселини, но в незавършените присъстват само част една част от тях.

За да си набавите нужните протеини за растежа на косата ви е добре да консумирате месо, риба и яйца, защото в тях се съдържа нужното количество. В зеленчуците, житните растения и семената пък се съдържа нужното количество от незавършените протеини. В случай, че не консумирате месо няма как да си набавите нужните девет аминокиселини от естествените храни и затова на пазара се предлагат хранителни добавки, които ще са ви от голяма полза. Можете да си купите хранителните добавки в течна, прахообразна и капсулна форма. Както виждате не липсва разнообразие, така че избора е изцяло ваш.

Кератинът е една от основните съставки, които се намират в ствола на фоликула на косъма и е от вида на протеините. За да се поддържа здравината на косата в организма на човек трябва да постъпват достатъчно аминокиселини, защото те са нужни на фоликула, за да си набави нужното количество кератин. В случай, че не приемаме достатъчно витамини и минерали тази функция няма да може да се стартира. За стартирането на функцията можете да използвате и всички видове хранителни добавки за коса, които се предлагат на пазара, защото те съдържат всичко необходимо.

Главна роля за растежа на косата ви играе аминокиселината цистеин и тази съставка е основна в повечето хранителни добавки, които се предлагат. Цистеинът съдържа в състава си молекули на сяра, чрез които се подбужда направата на дисулфидните връзки с помощта на така нареченото кръстосано съединение. В случай, че в организма ви не попадат аминокиселините нужни за растежа на косата ще се наблюдават явления, като отслабване на косъма и увреждане.

Метионинът е друга важна аминокиселина, която се съдържа в кератина и спомага за растежа на косата. Основни съставки на кератина са L-цистеин и L-метионин и тези две добавки подпомагат на косата, като правят косъма по дебел и отсраняват косопада.

Ако в организма ни присъстват всички аминокиселини, които трябват за образуването на кератин нямаме нужда от хранителни добавки по простата причина, че те няма да ни помогнат по никакъв начин за растежа на косата ни. Трябва да сме информирани добре преди да започнем какъвто и да било прием на хранителни добавки, защото може да дадете парите си с надежда, че косопада ще спре, но ще загубите времето и усилията ще са напразни. Освен тези фактори има и още много други, които могат да причинят косопад, така че не бързайте да купувате хранителни добавки веднага щом косъма ви започне да изтънява.

За да функционират фоликулите правилно в организма трябва да постъпват въглехидрати, витамини и минерали освен протеини. Някои ензими също играят важна роля за растежа и здравето на косата и когато те липсват отново се наблюдава появата на косопад. Добре е когато забележите, че косата ви започва да пада да се посъветвате със специалист, за да може той да ви даде правилното решение на проблема. За да може косата ви да расте силна и здрава са и нужни и изолевцин, валин и левцин, както и вече споменатите метион и цистеин.

На пазара се предлагат и натурални протеинови добавки, които силно препоръчваме за употреба. Към тяхната група спада Спирулината, която представлява синьо-зелено водорасло и е източник на голямо количество желязо и протеини. Приемът на Спирулината за радост няма открити странични ефекти и за ваше улеснение се предлага в прахообразна и таблетна форма. Храните от които можете да си набавите нужното количество протеини са яйца, месо, соя, спирулина, ечемикът, хлорелата и пшеничните стръкове.

Хранителните добавки, които съдържат яйчен протеин също са важни за растежа на косата и предпазването от косопад. Те съдържат малки количества мазнини и въглехидрати, но за сметка на това са богат източник на биотин. Можете да приемате хранителни добавки с протеини и с яйчен белтък едновременно, като не трябва да се притеснявате, че ще ви навредят. Точно обратното те ще стимулират растежа на косата и ще предотвратят косопада.

Много мазнини полезни за косата се съдържат в соевите протеини и също могат да се консумират заедно с другите добавки, като всички взети заедно ще подпомогнат на растежа. Не си мислете обаче, че косата ви ще порасне за ден или два нужно е търпение, защото на аминокиселините им е необходимо малко повече време за да се натрупат и чак след това ще видите резултата.

В никакъв случай не увеличавайте дозата на добавките, които приемате след като не видите веднага положителен ефект, не бива да се забравя, че хубавите неща стават бавно. Увеличената доза може да ви навреди, като предизвика редица заболявания, като увреждане на бъбреците например. Има и вариант в който добавките да не подействат и това най-често се случва при хора с проблеми в стомаха и червата, при заболяване като колит например.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *