Как се грижим за косата си?

Грижите за косата опре­делят нейната гъстота и блясък. Не бива да се вглеждаме в нея само кога­то се къпем или боядисва­ме. Затова спазвайте няколкото съвета на специалистите, за да имат бляскава коса, подредена в перфектната прическа:

Демир бозан билки за бъбреци

woman-hair1. Не използвайте четки с пластмасови зъби, защо­то наелектризират косата. Подходящи за сухите коси са четките с естествен ко­съм. Когато пък косата ни е мокра, е подходящо да използваме четка със зъби с каучукова главичка, за да я разрешим.

2. Преди миене разрес­вайте 10 минути косата. С няколко леки движения на четката ще се избавите от замърсяванията и мъртви­те люспици от скалпа. Ще стимулирате и кръвообращението по този начин.

3. Водата, с която мием косата оказва голямо влияние на нейното здрава. Ако косата е сплескана след миене, това определено не се дължи толкова на вашия шампоан, колкото на водата. Според солите, които тя съдържа, се дели на мека (дъждов­ната, дестилирана), полу­твърда (речната) и твърда (изворна). Най-подходяща за миене е меката вода, тъй като съдържа най-малко вредни минерали.

4. Ако се боядисвате сама, преди това леко намокрете краищата на косата. Тайната е в това, че влажната коса поглъща повече оцветяващ пигмент от сухата, затова е добре да я овлажните. И докато боите с времето може да увредят косата, то къната е един естествен и полезен за косата оцветител. Тя не само укрепва косъма и предпазва от алергии, а цветът й е ярък и наситен и държи повече от боята. Ако добавите след това и индиго ще получите черния цвят, който сте избрали от боите за коса. Жените, които се боядис­ват с природната боя, са с гъста и бляскава коса.

Как да си приготвим къната? – Сипва се в малка купичка и се залива с топла вода. Разбърква се до получаването на кашичка и се завива с фолио, за да престои и отдели цвят. Престоя може да е от 6 до 8 часа. След това се нанася както обикновена боя, но за разлика от нея на чиста коса, за да може да хване добре цвета. След то­ва завийте косата с найлон и отгоре сложете затопле­на хавлия. Според това какъв цвят искате да получите и какъв е вашият естествен, се и определя времето, за което ще стои с къната. За по-добър резултат е най-добре да спите с нея, но ако сте с руса коса и се притеснявате да не получите рижави оттенъьи, е достатъчно и час престои с къната. Ня­ма страшно, ако оставите боята по-дълго време. Ще получите много наситен цвят. Освен това е важно да знаете, че цветът, който искате да получите се натрупва с времето и употребата, т.е. само едно каносване не стига. След това е необхо­димо да измиете косата без шампоан, само с вода.

5. Ако сте оцветили коса­та, козметиката трябва да е за боядисана коса. Така ще запазите цвета й и ще я подхраните.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *