Как ще се отрази високият холестерол на бременните върху бебето?

Вероятността за сърдечносъдови заболявания при децата е много голяма в случай, че бъдещата майка притежава висок LDL холестерол в кръвта преди да забременее. Това твърдение е изказано от американски специалисти, които са го подкрепили със редица проучвания и изследвания. На ежегодния конгрес на Канадското дружество по сърдечносъдови болести този месец те показват своите резултати.

“Фигурин

holВ случаите когато нивото на липопротеини с ниска плътност в кръвта е по-високо се случва необратим процес, който води до масни отлагания по стените на кръвоносните съдове.

Процеса, който се е образувал предизвиква по-голям риск от развитие на заболявания, като атеросклероза, инфаркт на миокарда, инсулт и оклузия на периферните артерии.
В изследването на специалистите са включение хора още от далечната 1948 година. Направени са както клинични така и лабораторни изслевания, които сочат рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания.

След всеички направени изследвания специалистите категорично доказват, че когато бременната има висок холестерол вероятността детето и да го наследи е много голяма. В случайте когато майката има този проблем още преди забременяването, като възрастни децата и най-вероятно ще страдат от сърдечносъдови заболявания.
Майкъл Менделсон от Бостънската болница по детски болести прави изявление, което гласи, че и според него високият холестерол може наистина да бъде наследен, но също така може да се дължи на неправилен начин на живот.

Той твърди, че при бремените жени, които имат вреден висок холестерол определени гени се включват и изключват. Този процес обяснява ефекта върху поколението, и че може да се наследява.

Канадското дружество по сърдечносъдови болести публикува в изданието си, че в момента екипа от учени отново работи в тази насока, но този път тяхната цел е да изучат подробностите около този процес и да се опитат да го предотвратят с лек. По този начин ще се избегне риска от наследсвеност на висок вреден холестерол, който води до редица сърдечносъдови заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *