Какаото е полезно за организма

Още в древността лечителите са използвали какаовите плодове за лечение на здравословни проблеми. Едно от най-известните свойства на какаото е, че подобрява настроението. Освен това то е мощен антиоксидант. Трябва да е има предвид обаче, че при някои хора какаото предизвиква алергични реакции. Вижте кои за здравословните ползи на какаото.

“Демир

Понижава кръвното. Различните количества какао имат почти еднакво влияние върху понижаването на систоличното и диастоличното кръвно налягане на хората, независимо от теглото им. За сега странични ефекти не са забелязани, но пък и не е доказано, че има дългосрочен ефект.

какао

Бори се с рака на простатата. През 2008 г. бил проведен експеримент, който проследява ефекта от какаото при рак на простатата. Установило се, че консумацията на какао на прах заедно със съответните лекарства намалява броя на туморите повече отколкото ако се пият само медикаментите. При голяма част от случаите дори не се стигнало до развитие на рак.

Лекува симптоми на диабет. Какаото съдържа вещества, които могат да помогнат да контролираме симптомите на диабет. Бил проведен експеримент, в който е тестван ефектът от екстракта от какао в случаи с диабет или наднормено тегло. В резултат се установило, че какаото намалява нивото на кръвната захар без да повлиява на апетита.

Подобрява психиката. Доста хора страдат от разстройства на настроението, но честото или постоянно използване на антидепресанти съкращава продължителността на живота. Диетичните средства могат да заменят или допълнят положителния ефект от тези лекарства. Какаото е едно от тях. Проведени изследвания показват, че какаото намалява проявите на депресията, повишава способността на човек да отстоява позицията си, носи повече енергичност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *