Каква е лечебната сила на целината?

Целината е чудесно и много подходящо за много ястия средство. Този зеленчук-подправка се отглежда у нас и е традиционна за нашата трапеза. Истината е, че всички нейни части се използват, както за лечение, така и за подправяне на много ястия.

tselinaЛечебните свойства на целината се дължат на факта, че има 3-процентно съдържание на етерично масло. Това определя и аромата му. Кореноплода съдържа и множество минерални вещества в това число и белтъчини, маз­нини, захари, глутамин, тирозин, попифеноли и др. Неговата надземна част съдържа и много витамини, като С, В1 РР, провитамин А, захари, глюкозиди и др.

Целината е лечебна в следващите случаи:

• Ако вие или ваш близък страда от храносмилателни проблеми, то пресния сок от целината ще спомогне за увеличаване на апетита, ще оптимизират храносмилателните функции и като цяло ще ви помогне да възстановите стомашната си флора. Трябва ви само по чаена лъжичка, три пъти на ден.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

• При ревматизъм, целината е много полезна.

• Трудното уриниране се премахва с целина, но за жалост не помага при камъни в бъбреците или пък на пикочния мехур. Прилага се в този случай под формата на извлек.

Рецепта за извлек от целина:

Вземат се половин килограм грудки от целина, почистват се и се нарязват. След това се слагат в литър вода и се оставят да се варят, докато течността остане наполовина. След това си я прецеждате и я разделяте на три равни части, които трябва да приемете по време на хранене – три пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Каква е лечебната сила на целината?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *