Какво представлява целувката

Целувката е едно прекрасно нещо, с което даден човек може да изрази своята привързаност, любов и сърдечни чувства. Целувката е позната още от древността, но както се случва с всичко останало и тя еволюира. Има много изписани книги, в които авторите се опитват да обяснят науката за целуването и как тя се изразява от мъжете и жените.

Демир бозан билки за бъбреци

До ден днешен никой не е установил точно от къде произлизат целувките, но много от специалистите подкрепят тезата, че те еволюират от ритуалите по време на храненето на животните. Много видове животни първо сдъвкват храната и след това я поставят в устата на своето дете, което изразява загрижеността и обичта на майката към своето новородено. Според специалистите наблюдаването на този жест на привързаност и обич допринася за еволюирането на целувките, такива каквито ги познаваме днес.

499805gАнтрополога Хелен Фишер от Университета в Рутгерс, щата Ню Джърси е цитиран в книгата „Науката на целуването: Какво ни казват устните ни“, която е написана от известната авторка Шерил Киршенбаум. Според Хелен Фишер еволюирането на целувката е свързано с три потребности, които човек иска да задоволи, а именно привързаност, романтика и сексуални желания.

Според направените проучвания 90% от населението по света използват романтичното целуване, за откриване на подходящия партньор и след като го намерят да го задържим достатъчно дълго и да се създаде семейство с помощта на една топла и нежна целувка.

За да се „произведе“ една страстна, но и нежна целувка разбира се важна роля играят и биологичните процеси в организма. Това твърдение е защитено с направено проучване, което сочи, че невротрансмитери като допамин и серотонин повишават своите нива в следствие на целувката. Желание и копнежа се свързват тясно с допамина, а доброто настроение със серотонина. От тук следва, че една целувка може да предизвика у партньорите натрапчиви мисли за една прекрасна любов. У нас хормона на любовта е известен под името окситоцин и веднага след целувката той покачва своите нива. При оргазъм този хормон се отделя и се усилва чуството на голяма привързаност между двама души. Киршенбаум смята, че химическите вещества, които са в организма ни са отговорни за изразяващите се симптоми, като влюбванете и обичта.
Другото предназначение при увеличаване на нивата на окситоцина е да подсили връзката между едно дете и неговата майка.
Шерил Киршенбаум вмъква и нейното мнение, което показва на читателите, че една целувка може да бъде неудовлетворителна и отблъскваща. При една такава първа целувка не може да става и дума за връзка между тези двама души. За да се подкрепи тази мисъл също е направено проучване от психолога Гордън Галип от Университета в Олбъни, като то проследява цялата еволюция на целуването. Данните от него сочат, че 59% от жените и 66% от мъжете са прекратили връзката си с партньора още в началото заради „лошо“ целуване. Той доказва, че и обонянието ни е замесено в прекратяването на зародишната връзка макар това да е подсъзнателно. Двама души се привличат спрямо ДНК-то и репродоктивния статус, а за това ни подсказва подсъзнанието.

Биологът Клаус Уедкинд доказва, че жените харесват мъже, които различен генетичен код на имунната система. Жените правят такъв подбор макар той да е подсъзнателен, но те търсят сигурност и генетично разнообразие, което ще доведе до продължаване на поколението. От своя страна мъжете доста често използват целувката, като метод за отстраняване на неподходящия партньор.

Направено е и проучване, което сочи че са мъжете използват по-често целувката с език и избягват всеки друг стил. Тази теза е подкрепена с теорията, че мъжете притежават голямо количество тестостерон в слюнката си. Според специалистите френската целувка и по-точно слюнката, която се отделя при мъжете успешно повишава нивото на тестостерон при жените. При дълготрайните връзки целувките много помагат за добрите взаимоотношения между двамата партньори. Целувките са много по искани от жените по време на секс, защото това им помага да оценяват състоянието на връзката с любимия човек.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *