Какво съдържат рибеното и лененото масло

Можем да си набавим омега-3 мастните киселини, които са нужни на организма ни от лененото и рибеното масло. И двете масла съдържат есенциални мастни киселини, които помагат на репродуктивната, имунната, нервната и сърдечно-съдовата система. Те са много важни за тялото, защото „поправят“ клетъчните мембрани. Трябва да знаете обаче, че не бива да замествате рибеното масло с ленено, защото те притежават различни мастни киселини. Омега-3 мастната киселина ALA се съдържа в лененото масло, а в рибеното масло се намират две съвсем различни омега-3 мазнини, които се наричат EPA и DHA. Съдържанието омега-3 мастната киселина ALA в лененото масло наистина увеличава нивата си организма на човек, но тялото ни не може да е конвертира в EPA и DHA. Все пак трябва да сме на ясно, че всяка от тези омега-3 мастната киселини изпълнява различни функции нужни на организма ни.

file2402За да има достатъчно произведени сигнални молекули нужни за провъзпалителните и анти-възпалителните ейкозаноиди трябва да се приемат достатъчно количество омега-3 не наситените мастни киселини. В случай, организма ви се нуждае от още омега-3 може да се предизвика хронично възпаление макар то да е слабо и леко. Организма ви се нуждае от омега-3, защото те спомагат за синтеза на клетъчните мембрани в мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Ако в тялото ви няма нужното количество от омега-3, това значи, че тези мембрани не могат да изпратят сигнал на тъканите, което пък от своя страна води до сърдечни заболявания, депресия и тревожност.

ALA – алфа-линоленовата киселина, която се съдържа в лененото масло се преработва от ензимите в черния дроб и служи като суровина за производството на други две жизнено важи омега-3 мастни киселини, които са ейкозапентаеновата киселина EPA, и докозахексаеновата киселина DHA . Тя не може да се синтезира самостоятелно от човешкото тяло, затова е необходимо да се приема допълнително в храната или под формата на хранителни добавки. От тук можем да направим извода, че ако консумираме само ленено масло, което съдържа ALA в повечето случаи не е достатъчно, за да може организма да си набави нужния обем DHA и EPA.

“Фигурин

Както вече споменахме DHA и EPA се съдържат в рибеното масло и то е един от най-богатите източници. В случай, че сте жена и сте в добро здравословно състояние организма ви може да преработи 30% от ALA в другите две омега-3 мазнини EPA и DHA. При мъжете в добро здраве могат да се преработят едва 12%. Извода е, че мъжете трябва да консумират омега-3 мастни киселини от рибено масло, защото съдържа DHA и EPA, което е изключително полезно за организма.

Важно е да знаете, че при лечението на разнообразни заболявания най-вероятно няма да ви помогне приема на хранителни добавки с омега-3 не наситени мастни киселини. Когато в организма ви няма нужното количество омега-3 в кръвта сте по-застрашени от артрит, сърдечносъдови болести, диабет тип 2, рак, кожни проблеми, остеопороза, нарушения в настроението. От тук следва да кажем, че нито прекаленото или липсата на количество от омега-3 и омега-6 мастните киселини е полезно за здравето, така че е нужно да постигнем благоприятния за тялото ни хранителен режим.
Можете да приемате рибено и ленено масло под формата на меки желатинови капсули, като хранителна добавка. В една лъжица ленено масло или в 15 милилитра се съдържа точно 7 грама от ALA.

В една доза от рибеното масло ще си набавите нужните дневни хранителни добавки за организма от DHA и EPA. В случай, че сте заменили рибеното масло с ленено трябва да знаете, че в 7,2 грама от лененото масло се равнява на 1 грам от рибеното по производство на EPA и DHA.

Задължително условие е да се консултирате с лекар преди да започнете да приемате хранителни добавки с рибено или ленено масло. Омега-3 мастни киселини, които са под форма на хранителни добавки могат да изменят нужните количества от лекарствата или пък могат да препречат при абсорбирането на дадени медикаменти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *