Калций приемаме и от неживотински източници

Калцият е един от най-важните елементи за нашето здраве. И тъй като е неизменна част от нас, от растежа костите и не само, още от невръстна възраст млечните продукти и млякото, трябва да са залегнали в нашата диета. Не е случайно това, че на седем месеца бебето вече може да хапва попара със сирене. Препоръчителното количество на този вкусен млечен продукт е колкото две кибритени кутийки за деня.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

13Има хора обаче, които по здравословни или други причини не могат да консумират мляко и млечни продукти. Ето защо те трябва да намерят алтернатива, за да си набавят калций от друго място. Има растителни източници и те съвсем не са малко. Това са тофуто, зеленолистните зеленчуци, зелето, ряпата, сусамът. Много важни и полезни са тези храни при хора, които имат опасност от развитие на остеопороза.

Също така е много по-добре да приемате минерала естествено, а не като хранителна добавка, защото когато приемаме с храната калций, нашия организъм си набавя и съединенията, които идват с тази храна. Така се подпомага метаболизма. Т.е. освен от калций, организма има нужда и от витамин Д, витамин К, както и силиций, ванадий и други.

Например зелените зеленчуци освен калций съдържат и витамин К, както и магнезий, а сардините имат и много витамин Д и както знаем за морските дарове – омега 3 мастни киселини.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *