Карфиолът гони сезонните болести

Карфиолът е кръстоцветен зеленчук от семейството на зелето. Той има изключително богато съдържание на витамин С, повече, отколкото в лимоните и портокалите. В една чаша сварен карфиол се съдържа 91,5% витамин С, 13, 6%  фолат и 13.4% диетични фибри.

“Фигурин

Зеленчукът е богат също и на витамини от групата В, витамини А и К, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини и др. В състава му влиза и голямо количество минерали като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра, хлор.

карфиолКарфиолът е много ниско калоричен – 124 гр. карфиол съдържат 28.52 калории, което го прави подходяща храна при диети. Съдържа още пектинови вещества, ябълчна и лимонена киселина.

Богатият химичен състав на карфиола, го прави много полезен за черния дроб. Веществата, които се съдържат в него улесняват и подобряват процесите за преработване и пречистване от токсини и канцерогени. Поради това карфиолът е чудесно натурално средство и в борбата с раковите клетки. Особено ефикасен е срещу рак на простатата, а подправен с куркума повлиява положително на мъжката потентност. Зеленчукът има защитно действие срещу ревматоиден артрит и оказва здравословно въздействие на сърдечно-съдовата система.

Тъй като промяната на сезоните оказва влияние върху хората, консумацията на карфиол може да възстанови жизненото равновесие, благодарение на полезните му съставки. Добавете го в хранителния си режим и зеленчукът ще ви помогне да се преборите със сезонните болести.

За да се възползвате максимално от полезните качества на карфиола, най-добре е да го приготвяте на пара или да го сварите в малко количество вода. Важно е да се знае, че хора, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на карфиол.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *