Карфиолът гони сезонните болести

Карфиолът е кръстоцветен зеленчук от семейството на зелето. Той има изключително богато съдържание на витамин С, повече, отколкото в лимоните и портокалите. В една чаша сварен карфиол се съдържа 91,5% витамин С, 13, 6%  фолат и 13.4% диетични фибри.

Зеленчукът е богат също и на витамини от групата В, витамини А и К, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини и др. В състава му влиза и голямо количество минерали като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра, хлор.

карфиолКарфиолът е много ниско калоричен – 124 гр. карфиол съдържат 28.52 калории, което го прави подходяща храна при диети. Съдържа още пектинови вещества, ябълчна и лимонена киселина.

Фигурин билки за отслабване

Богатият химичен състав на карфиола, го прави много полезен за черния дроб. Веществата, които се съдържат в него улесняват и подобряват процесите за преработване и пречистване от токсини и канцерогени. Поради това карфиолът е чудесно натурално средство и в борбата с раковите клетки. Особено ефикасен е срещу рак на простатата, а подправен с куркума повлиява положително на мъжката потентност. Зеленчукът има защитно действие срещу ревматоиден артрит и оказва здравословно въздействие на сърдечно-съдовата система.

Тъй като промяната на сезоните оказва влияние върху хората, консумацията на карфиол може да възстанови жизненото равновесие, благодарение на полезните му съставки. Добавете го в хранителния си режим и зеленчукът ще ви помогне да се преборите със сезонните болести.

За да се възползвате максимално от полезните качества на карфиола, най-добре е да го приготвяте на пара или да го сварите в малко количество вода. Важно е да се знае, че хора, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на карфиол.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *