Карфиолът неутрализира вредата от тютюнопушенето

Тютюнопушенето е основната причина за появата на хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, при която се наблюдават тежки хронични възпаления на дихателната система на пушачите, деструкция на алвеолите, оток на лигавицата, изменение на еластичността и ширината на дихателните пътища. Освен това нарушението на функциите на дихателната система има прогресиращо развитие.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Пушенето постепенно унищожава имунната система на дихателните органи, което става причина пациентите с ХОББ, а също и още здравите пушачи, да боледуват по-често от другите хора от дихателни инфекции. Макрофагите в организма- клетки, които унищожават бактериите, отслабват под въздействието на тютюна, загубват своята активност или загиват. Това означава, че на практика белите дробове на пушачите остават без вродената си защита, защото тя загива от цигарения дим.

карфиол1Резултатите от проведени изследвания на учени показват, че вещество, съдържащо се в карфиола се противопоставя на вредното въздействие на тютюна върху организма на пушача. Това е белтъкът Nrf2, който е основен регулатор на белтъците, защитаващи клетките, включително и макрофагите, от неблагоприятното въздействие на околната среда, вредните навици и свободните радикали.

Когато количеството на този белтък в организма не е достатъчно емфиземът и хроничното обструктивно заболяване на белите дробове се развиват много по-бързо, а инфекциите могат да бъдат фатални. Дефицит се наблюдава при пациенти с хронични заболявания на белите дробове, при хора с многогодишен стаж на пушачи, като количеството на белтъка-пазител намалява пропорционално на годините пушене.

Белтъкът Nrf2 е пазител на здравето с индиректно действие – защитава имунните клетки, които се борят с бактериите. В предишни изследвания на учените е доказано, че сулфорафанът – химическата съставка на зелевите зеленчуци, активизира Nrf2 и увеличава количеството на ендогенните (вътрешните ) антиоксиданти. В карфиола и броколите се съдържа най-много сулфорафан, което означава, че те могат частично да възстановят имунитета, унищожен от тютюнопушенето.

Проведен е експеримент върху имунни клетки на пациенти с ХОББ, при който станало ясно, че количеството на Nrf2 в макрофагите се увеличило само след 16ч. зелева терапия, заработили гените и каскадите от реакции, активирани от белтъка-пазител. В резултат на това макрофагите станали по-агресивни и унищожили от 40% до 95% повече патогенни бактерии.

Сулфорафанът усилва агресивността не само на увредените от пушенето, а и на просто отслабените и сравнително здрави макрофаги. Той е имуномодулатор, под чието въздействие бактериите не загиват. Всеки може да включи в менюто си това природно средство, което ще го предпази от инфекции, особено през зимата. Консумацията на карфиол е особено препоръчителна за пушачите, защото по този начин могат частично да неутрализират вредата от пушенето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *