Кога можем и кога не да вземаме ленено семе?

В цял свят е известно отглеждането на ленът, като култура с множество свойства, познати от древни времена. Първоначалният произход на растението с латинското име Linum usitatissimum не е известен. На височина растението достига 1,5 м, има малки листа и небесносини цветчета. Медицински се използват семената и полученото от тях масло.

“Фигурин

framar_leneno_seme_za_otslabvaneДействие и състав. Семената на лена са особено богати на мазнини, слузести и баластни вещества. Освен това съдържат протеини, витамини и гликоза. В обвивката им има слузести вещества, които поемат вода и водят до увеличаване съдържанието на червата. Разтягането дразни чревната стена и предизвиква рефлекс за изпразване на червата. При употреба на счукани семена се освобождават масла, които действат като допълнително хлъзгащо средство. Слузестите вещества облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват. Баластните вещества съдържат лигнани, за които се предполага, че оказват защитно действие спрямо рак на червата и на гърдата. Ненаситените мастни киселини може да оказват понижаващо холестерола действие.

Приложение:
• при запек
• при пациенти, които поради злоупотреба с други слабителни имат увредени черва,
• при раздразнени черва и възпаления на чревната и стомашна лигавица
• при локални кожни възпаления.

Дозировка: При вътрешно приемане не трябва да се надвишава дневна доза от 45 г. Като слабително средство: 2-3 пъти дневно 1 с.л. ленено семе, цяло или счукано (не смляно) се взема с една чаша вода. Препоръчва се след това да се изпие още една чаша вода.

При възпаления на лигавицата: 2-3 пъти дневно 1 с.л. ленено семе, цяло или счукано (не смляно) се остава да набъбне в чаша вода и се изпива. Препоръчва се след това да се изпие още една чаша вода.

Не трябва да се използвленено семе: когато се наблюдават остри чревни заболявания, например при болестта на Крон или улцерозен колит, при получаване на стеснение в началото на хранопровода или входа на стомаха, при кожни болести с инфекции и др.

Внимание: лененото семе съдържа между 0,1 и 1,5% цианид, който се освобождава от цианогенните гликозиди и при високи дози може да предизвика цианидово отравяне. Не трябва да се забравя и значителната му хранителна стойност от 470 ккал на 100 г.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *