Когато се нараним – как да се излекуваме с бабини методи

Лятото е време на почивки и емоции, но понякога те може да са свързани и с малко неприятна и дискомфортна ситуация. Ако вие или детето се нараните и нямате достъп до лекар или лечебно заведение, ще трябва да разчитате на собствените си сили. Има няколко правила при промиване на раната. Преди всичко трябва да се внимава, когато поливате с промивната течност, защото ако тя попадне в раната, може да се стигне до инфекции, заради вкараните нечистотии от местата около раната. Парчета пръст, прах, косми, стъкла, сламчици или каквото и да е, попаднали в раната, трябва внимателно да се отстранят, защото пречат на заздравяването.

rana(1)Най-опасни за раните са замърсяването и дразненето й. Инфектирането много често става чрез докосване с нечисти ръце, затова ръцете, преди да се пипа раната, трябва да се измиват добре със сапун или със спирт. Инфектиране на раните може да стане също, когато кожата е била замърсена, когато до раната се допират замърсени дрехи или се прави превръзка с нечиста материя.

Най-ефикасните смеси за промиване на рани извън болницата си остават чайовете от лайкучка, от жълт кантарион или пък борова вода. Ако обаче не разполагате с тях, може да си послужите с един от следните разтвори:

Разтвор №1
Разтвор от готварска сол – една чаена лъжичка сол на чаша преварена вода;

Разтвор №2
ракия или чист спирт и преварена вода по равни части.

Демир бозан билки за бъбреци

Дори и самото кръвотечение от раните е средство за борба против заразата, защото чрез него става промиване на раната и организмът се освобождава от проникналите в него нечистотии и се предпазва от ново замърсяване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *