Кои напитки ще ни разхладят през лятото?

Пиете ли студена бира по време на летните жеги? Тогава ще ви препоръчаме веднага да престанете. Защото това е най-лошото, което можете да направите. Студените напитки не са никак полезни всъщност. Ако се чудите какво може да ви спаси все пак от жегите, ще ви кажем, че това е нещо банално – вода с лимон на стайна температура. Тя ще ви направи много по-жизнени и енергични от ледените чайове и сокове. И освен, че утолява чудесно жаждата, регулира водно-солевия баланс в тялото и помага за подобряването на терморегулацията в горещите дни. Ако пиете по 2 -2,5 литра вода с лимон на ден, ще бедете свежи, отпочинали и ще се спасите от дехидратация. Друго, което може да направи водата още по-приятна на вкус и по-свежа е тънки парченца краставица. Добре е да е минерална или поне филтриран, не от чешмата и в никакъв случай газирана.

Cool-and-healthy-drinks-for-summerОсвен обаче вода можете да предпочетете и други напитки, разнообразявайки деня си. Например с чай. Както може да си помислите, чай не се пие само през зимата. Схващането е погрешно, но вероятно идва от факта, че през зимата е студено, и затова трябва да се сгреем. Истината е, че топлият чай през горещия летен ден ще ви освежи и охлади, колкото и да не ви се вярва. Специалистите го препоръчват като напитка номер 1 за летните жеги. Можете да го пиете топъл или студен, но не леден. Съдържанието на витамин Р в чая подобрява функциите на кръвоносните съдове, а черният съдържа кофеин, което го прави още по-освежителен. Вместо кафе, пийте черен чай, тъй като кафето дехидратира.

Също така и киселото мляко под формата на айран, таратор, мляко с плодове – все чудесни начини за спасяване в жегата. Освен, че ще утолите жаждата си, че се почувствате и по-свежи и енергични, а и дори ще се заситите и няма да ядете много.

Други алтернативи са доматеният сок, зареждащ тялото с много антиоксиданти, сок от грейпфрут, понижаващ лошия холестерол и…горещ шоколад. Вярвате или не, обаче от него може да пиете и в жегите, защото подобрява общия тонус, но не му добавяйте захар.

Кои напитки ще ни разхладят през лятото?
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *