Кои витамини и минерали са полезни за очите

Днес на вашето внимание ще представим кои минерали и витамини са полезни за очите ви. И нека не забравяме, че трябва да се спазва препоръчително количество, което ще предложим взето на базата на достоверни факти от специалисти.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Окото е чифтен сетивен орган, който е притежател на уникалната възможност да да възприема електромагнитното излъчване на светлинните вълни и по този начин осигурява основната и когнитивна функция наречена зрение. Много сложен е процеса за обработка на зрителните данни, но е и много важен за човека, защото благодарение на зрението ни виждаме всичко около нас. Трябва да пазим очите си от заболявания, защото много от тях водят до пълна слепота, като например макулната дегенерация, Болест на Stargardt, Ретинитис пигментоза и други. Голям брой от разнообразните заболявания на очите не са лечими и ние трябва да се постараем да изпълняваме предпазните мерки за тяхното добро здравословно състояние.

okoЗа да запазите доброто си зрение е нужно да знаете точно кои хранителни вещества ще смекчат симптомите, а и ще се предпазите от заболяванията. Нужно е само да се определи кои вещества да приемате в зависимост от стадия на болестта или просто да избегнете заболяването.

Специалистите са изчислили точно какви дози от различните вещества трябва да се приемат, за да запазите зрението си в добро състояние. Те препоръчват ежедневно да се приемат 25000 IU витамин А, 500 милиграма витамин С, 400 IU витамин Е и 80 милиграма цинк.

За да избегнете макулна дегенерация или симптоми, като дразнене и възбуда, които най-често се проявяват от синдрома на сухото око е препоръчително да приемате омега-3 мастните киселини. Налага се да приемате омега-3 мастни киселини и витамин С чрез разнообразни храни или хранителни добавки, защото организма не е способен да ги произвежда.

За да набавите нужното количество омега-3 не наситени мастни киселини трябва да консумирате скумрия, риба тон, сьомга, орехи, ленено семе, защото те са най-богатите източници. След консултация с лекар можете да приемате и меки капсули от ленено и рибено масло ежедневно, защото съдържанието им е съобразено с дневната доза, а по този начин ще осигурите нужното количество вещества за здравето на очите си.

В Университета „Харвард” е направено проучване, според което може да се намали риска от тежкото заболяване на очите макулна дегенерация чрез приема на 6 милиграма лутеин. Това вещество можем да си набавим, като консумираме плодове и зеленчуци с светли цветове, като например спанака и къдравото зеле.

Не бързайте да закупите всяка хранителна добавка, която да ви осигури нужното количество витамини, минерали и разбира се лутеин. Първо прочетете добре какво пише на етикета, защото там има написаните препоръчителните дневни дози и преценете коя точно хранителна добавка е най-подходяща за вас според ежедневните дози посочени по горе.

Все пак ви съветваме да се консултирате с лекар преди да предприемете каквото и да било закупуване на хранителни добавки, защото той ще ви предпише най-подходящото, като се съобразява и с лекарските медикаменти, които най-вероятно приемате щом имате проблем със зрението.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *