Кожни оплаквания и билките

Билките могат да помогнат изключително много при различни заболявания на кожата. При такива случаи те се прилагат предимно под формата на компреси, промивки, бани, лапи и др. За лечение на кожни проблеми е добре да се използват предимно билки, които съдържат много етерични масла, танини, кумарини и други вещества.

5638_463218323747566_505670163_nБилки с противовъзпалително и антимикробно действие са лайка, чесън, орех, агримония, къпина, луличка и др. Противосърбежно и успокояващо е действието на ментата, лайката, хмела, маточината, имела и др. Билки с тонизиращ ефект върху кожата са гръмотрън, малина, червен кантарион, хвойна, горска ягода и др.

При рани, заздравяването се подпомага с помощта на черния оман, лазаркинята, полския хвощ, копривата, изсипливчето, жълтия кантарион и др. Мазоли се лекуват обикновено с лапи от росянка, от млади листа на бръшлян, прясно счукани листа от лук, зрял суров разрязан домат и от свежи надземни части на змийско мляко.

“Фигурин

Изгаряния на кожата се лекуват с компреси и кашица от билките коприва, бяла мъртва коприва, лечебна звъника, картофи, невен,очиболец, лен, сок от алое и др.

При алергичен дерматит се прилагат бяла мъртва коприва, босилек здравец, копър, маточина, анасон, семена от дюла, пресен картоф (кашица), мащерка, хмел, бял оман, хвощ, орех, камшик, лазркиня, сок от целина и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *