Кокосът – дървото на живота и неговите приложения

Много  хора приемат кокосовото мляко, кокоса и неговите производни като обикновено допълнение към различни десерти и не се замислят, че те могат да имат и много лечебни свойства. В тропиците дори кокоса е наречен Дървото на живота. И има защо. Кокосовите орехи всъщност не са обикновени ядки. Във вътрешността си те съдържат месо, мляко и сок.

“Фигурин

ad3e1c734cКокосов сок
Сокът от кокосовия орех се извлича от неузрели зелени плодове и е със сладко-кисел вкус. Много често аборигените го използват вместо питейна вода, тъй като утолява жаждата. Освен това той има и възможност да замени физиологичния разтвор, защото съдържа голям набор от минерални вещества, има и противовъзпалителни свойства, освен това е и стерилен. Кокосовият сок се препоръчва при висока физическа активност, диабет и камъни в бъбреците. Хората от тропиците край време използват кокосовия сок като средство за тонизиране и за основа за направа на различни видове напитки. Още едно предимство на сока от кокос е ниското съдържание на калории – 16.7 ккал. На 100 гр. сок.

Кокосово мляко
Това всъщност също е кокосов сок, но извлечено от вече узрелите плодове. Млякото е с бяла и плътна емулсия, отличава се със сладък вкус и мирис. Също, както и сокът, и кокосовото мляко е много полезно за здравето. В него се съдържат голям брой аминокиселини, витамини и асккорбинова киселина. Лекарите в ориенталските страни препоръчват косовото мляко за стимулиране на сърдечно-съдовата система.

Кокосово масло
Кокосовият орех намира приложение в хранително-вкусовата (кокосова вода или кокосови стърготини) и в козметичната промишленост. Кокосовото масло е незаменима козметична суровина за различни видове кожа и коса. Използва се и като мастна киселина при производството на сапун. Кокосовото заедно с други натурални масла като маслиновото или палмовото са най-благоприятните върху тялото масла, използвани за направата на сапун. От кокос се прави също и кокосово мляко. То се произвежда от ситно настърганата бяла ядка на ореха. Тя се накисва с хладка вода за 10-на минути, след което се изстисква с ръка през ситен гевгир. Остатъкът се кисне още веднъж и полученото второ кокосово мляко се използва за разреждане на първото – ако е необходимо. За един литър „първо“ кокосово мляко са нужни 3-4 по-големи ореха.

Копра
Копра е месестата част от ядката на кокосовия орех. Именно тя е източникът на кокосовото мляко и масло, а когато се изсуши и настърже се получават кокосовите стърготини. Слоят копра има бял или жълтеникав цвят, 6-12 мм дебелина. От един орех може да се получи от 80 до 500 грама копра. Тя съдържа средно 5,8% вода, 67% мазнини, 16,5% въглехидрати, 8,9% белтъчини. Извличаното от копрата масло, посредством стъргане и варенето в кипяща вода, се използва в като мазнина в кулинарията, като техническа смазка, в производството на глицерин, сапун и напалм.

Кокосовите продукти се препоръчват още за профилактика срещу остеопороза, за укрепване на костите и зъбите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *