Красивият слънчоглед и неговите лечебни свойства

Слънчогледът, чието научно наименование е Helianthus annuus L., е едногодишно медоносно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Произхожда от Мексико. У нас се засява в цялата страна.

Всеизвестно е, че неговите семена се използват за приготвянето на олио. Освен това обаче слънчогледът има и лечебни свойства. За лечебни цели се използват листата, цветните листчета и семето на растението. Листата се берат в началото на цъфтежа, цветните листчета – по време на цъфтежа, а семената след узряването. Билката има срок на годност 2 години. В семената му се съдържат около 60-65% полуизсъхливо масло.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

слънчогледСлънчогледът има температуропонижаващо, спазмолитично и апетитовъзбуждащо действие. Течните екстракти от билката имат бактерицидно и бактериостатично действие спрямо някои бактерии.

В българската народна медицина билката се прилага при висока температура, ревматизъм, като противоотрова с кобалт и стронций, болки в стомаха и червата, грип и др. Цветните листчета и листата на слънчогледа се използват при лечение на жълтеница, за стимулиране на апетит, при малария, заболявания на сърцето.

От семената се извлича слънчогледово масло, което се пие като профилактично средство против артериосклероза и атероматоза (киста на мастната жлеза). Приемат се по 1-2 супени лъжици на гладно.

Цветните листчета се използват и за поддържане цвета на руса коса, като от тях се приготвя запарка. Листата пък се използват за направата на компреси при младежки пъпки и за бани при хемороиди.

Запарката се приготвя от 1 супена лъжица цветни листчета, които се запарват в една чаша вода като чай. Приема се половин час преди хранене и оказва апетито възбуждащо средство.

При болки в кръста и дископатия се приготвя следната рецепта:

2 цели слънчогледови пити се нарязват на дребно. С тях се напълва тесен съд до горе и се допълва с 400 мл. ракия. Сместа се оставя да престои 30 дни на слънце. С получения извлек се мажат болните места.

При магарешка кашлица се препичат семена от слънчогледа и се счукват на ситно. В 500 мл. подсладена вода се слагат две-три супени лъжици от семето и се варят докато течността остане 400 мл. Прецежда се и се приема по 1-2 супени лъжици дневно в продължение на 10-20 дни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Красивият слънчоглед и неговите лечебни свойства

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *