Красивото цвете сентполия има силата да лекува

Сентполия е красиво цвете, което наричат още Африканска теменужка и в народна медицина то се използва за лечебни цели.

Не се бъркайте с нашата теменужка, защото сходството между тези две растения е само в името им.

Можете да отглеждате сентполия и в къщи, като декоративно растения, защото тя цъфти прекрасно и пълни дома с свежест, красота и усмивки. Освен , че домът ви ще изглежда добре с една такава цъфнала прелест растението може да се окаже незаменим помощник за лечение на заболяване.

“Фигурин

В случай, че имате силни болки в гърлото, бронхита ви е стигнал или имате проблеми с дихателните функции можете да разчитате на сентполия.sentpoliq

Можете да си приготвите у дома настойка от Африканска теменужка, която ще ви избави от зъбобола. Кожните заболявания вече няма да ви тревожат, защото мазилата приготвени от растението ще ви излекуват. Подагра, ставни болки, проблеми със сърдечно-съдовата система, кашлица и стомашни разстройства можете да излекувате с сентполия, като я комбинирате с други билки.

Ето и няколко рецепти със сентполия, които помагат за лечение на най-често наблюдаваните заболявания:

1. Отвара от сентполия при бронхит – за направата са ви нужни цветове, листа и стъбла на растението в размер на 10 грама. Нарязвате всички части на дребно и ги поставяте в съд. След това ги заливате с 100 грама вряла вода. Оставят се котлона на умерен огън за около 15 минути. Отстранете от котлона и поставете капак на съда. Така приготвената отвара трябва да престои 60 минути. Отварата е готова за прием и на ден трябва да вземате от нея 3 пъти по 1 супена лъжица.

2. Подобрете съня и спете спокойно с отвара от сентполия – за да я направите нарежете на дребно листа и цветове от билката в размер на 1 супена лъжица. След това я комбинирайте с 250 милилитра гореща вода. Оставете билките на котлона да поврат за 20 минути. Отстраняваме и отново поставяме капак на съда. Отварата престоява 1 час и е говаза за прием. Приемайте по ? чаена чаша 3 пъти на ден.

3. Излекувайте подагра с тази рецепта – тук са ви нужни 50 грама цветове от сентполия, които трябва да сложите в термос и да ги залеете с 1 литър гореща вода. Затворете добре термоса и след 4 часа прецедете получената отвара. Трябва да приемате от нея по 100 грама 3 пъти на ден.

4. Можете да излекувате настинката ето така – залейте с чаша гореща вода 20 грама цветове и листа от сентполия. След това оставете отварата да се запари за период от 2 часа. Приемайте получената отвара 5 пъти на ден по 1 супена лъжица, за да се излекувате напълно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *