Краставицата помага при кашлица и болести на черния дроб

Краставицата е зеленчук, познат още от преди 3 хиляди години. Краставици са отглеждани в Индокитай, Китай, Япония и дре­вен Египет. В последствие гърците и рим­ляните са пренесли зеленчука в Ев­ропа.

Краставицата била ценена не са­мо заради вкусовите й ка­чества, но и поради факта, че има целебни свойства. В миналото тя била употребявана като лек при възпаления и повишена температура, особено при децата. Освен това са я препоръчвали и при заболявания на белите дробове, бъбреците, а също и при кожни проблеми.

“Фигурин

краставицаКраставицата съдържа изключително голямо количество вода, което я прави чудесен хидратиращ организма продукт. Има ниска хранителна стойност, не е богата на витамини и белтъчини, въглехид­рати и целулоза. В нея се съдържат малко витамини С, В1, В2, РР и провитамин А. Съдържанието на минерали също е незначително – малко калций, магнезий и фос­фор, като в най-голямо количество е калия. Въпреки това краставицата има много полезни свойства:

• Тя подобрява храносмилането и спо­мага за усвояването на маз­нините и белтъчините. Добре повлиява консумацията й при гастрит с повишена киселинност.

• Краставицата има свойството да спомага за образува­нето на червени кръвни телца, поради което се пре­поръчва при анемия.

• Нейната консумация е полезна при тежки физически натоварвания.

• Пресните краставици спомагат за отделянето на излишната вода от ор­ганизма, поради което често ги препоръчват при отоци в последните месеци от бре­менността.

• Консумацията на пресни краставици е изключително полезна за хората в напреднала възраст, а също и за страдащите от на­рушена обмяна на вещес­твата.

• Тяхната консумация се препоръчва също и при артрит и подагра.

• При екзе­ма, за намаляване на бол­ката и възпалението при измръзване и ухапване от насекоми, за успокояване на болката в очите много добре повлиява пресен краставичен сок.

• Краставицата помага и при кашлица – смесват се няколко супени лъ­жици прясно изцеден сок от краставица с 1 ч.л. мед. Тази рецепта е подходяща и за страдащите от хроничен запек, тъй ка­то действа разхлабващо.

• При жълтеница и други болести на черния дроб пък се пие отвара от презрели краставици.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *