Куркума като щит срещу чернодробни проблеми

Много изследвания в областта на алтернативната медицина и силата на подправки и растения, са доказали, че куркумата, която е част от кърито, има положително въздействие при терапията на сърдечносъдови и дори при онкологични проблеми. Наскоро направено проучване обаче показва, че екзотичната подправка може дори да предпази черния дроб от развитие на цироза. Австралийски изследователи са провели редица опитни изследвания с лабораторни мишки. Резултатите от проучванията показват, че екстрактът от използваната в кърито подправка куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

turmeric-300x224И преди се е доказало, че ярката подправка притежава мощни антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите, но последните опити са затвърдили това знание. В опитите, проведени в Медицинския университет Грац в Австрия, и неговият екип, били използвани лабораторни мишки, страдащи от хронични възпаления на черния дроб. Към дневния хранителен режим на гризачите било добавяно различно количество куркума. Резултатите показали, че при мишките, които консумират редовно екзотичната подправка, трайните увреждания на хепатоцитите били значително по-малки.

И макар изследванията да са в съвсем ранна фаза, дори не са приложени на човек, то учените са оптимистично настроени и вярват, че екстрактът от куркума действа върху различни части от вече започналия възпалителен процес. За в бъдеще това може да е ключът към едно обещаващо лечение. Предишни проучвания, на лечебните свойства на куркумата показват, че съдържащото се в нея вещество куркумин има лечебен ефект при терапия на артрит, онкологични заболявания и дори деменция.

Експертите напомнят, че куркумата намира широко приложение в алтернативната източна медицина и поради антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства от векове се използва за лечение на редица заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *