Лайката помага при женски проблеми

Всеки познава лайката като едно много добро средство срещу различни възпаления и инфекции. Освен това обаче може би не знаете, но ако приемате билката под формата на концентрирани капсули или силен чай, ще намалеят менструалните болки, които почти всяка жена някога е имала или дори сега има. За младите момичета това е една много добра алтернатива вместо да натоварват развиващия се още организъм със синтетични болкоуспокояващи. Освен за този женски проблем, капсули от лайка или чай, може да се прилагат и при колики на стомаха и червата, лошо храносмилане, флауленция, диария и др. Спазмолитичното действие се дължи на сесквитерпени и кумарини – херниарин, умбелиферон и др. За спазмолитичното действие на билката допринасят донякъде и флавоноидите, които се съдържат в големи количества в цветовете. Това са най-вече лутеолин, кверцетин, рутин и др.

“Фигурин

lajka1Листата на цветето пък могат да бъдат прилагани и външно, като се влагат в различни мазила, за да успокои кожата, когато е раздразнена и инфектирана от различни заболявания. Прилагането на цветове от лайка ускорява зарастването на рани. Маслото и цветовете от лайка са много подходящи за прилагане при язви, инфекции, обриви или кожни изгаряния. Цветовете могат да бъдат използвани и при бани за облекчаване на болката от хемороиди или при цистит. Етеричното масло е било успешно прилагано за повлияване на невралгия и екзема.

За маслото се натрупват и клинични данни за наличието на анксиолитични (успокояващи нервната система). Кумарините херниарин и умбелиферон са структурно близки до редица широко използвани антикоагуланти, поради което лайката има потенциала да взаимодейства с редица лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *