Лечебната сила на слънчогледа

Семките, които се добиват от огромните жълти и красиви растения, никак не са само за чоплене от скука. Става въпрос за слънчогледа и неговите семки, които можем да намерим във всеки магазин. Те са особено полезни, но сурови и без сол. Родното мяст на растението е Южна Амери­ка, откъдето после е пренесено в Европа. До изнамирането на начина за извличане на масло от семките през 1716 г., растението се от­глеждало само за украса. Слънчогледовото олио е съставено от ненаситени мастни киселини. То влияе благоприятно slynchogledпри атерос­клероза, върху растежа и развитието на децата.

“Фигурин

Семките му, съдържат пълноценни и лесно усвоими белтъчни вещества и мазнини, селен (който под­държа нервната система в добро състояние), както и високо съдържание на ви­тамините А, Е и F (които оказват благоприятно въз­действие върху кръвонос­ните съдове, лигавиците, очите, мозъка и жлезите с вътрешна секреция).

Но не само семките му са с лечебни свойства. Оказва, се че и венчелистчетата му са лечебни. Когато се изсушат на слънце, те могат да се използват под вид на запарка. Съдържат високо съдържание на провитамин А. Препоръчват се при сто­машно-чревни заболявания, бронхиална астма. Прави се запарка: 1 с. л. листенца киснат 2 часа в 300 мл топла вода. прецедената течност се изпива на 3 пъти преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *