Билката лечебна зеленика бори множество болести. Другата – странджанска зеленика също.

Зелениката е едно много ценно лекарствено средство от природата, силата от която можем да си набавим от различните билки.

Трябва обаче още в началото да направим уточнението, че има разлика между класическата зеленика (която още е известна и като зимзелен, и като самодивско цвете, и има латинско наименование Vivca herbacea. На английски е перивинкъл, което сигурно идва от руското – первинка) и странджанската зеленика (Rhododendron ponticum).

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Първата, зелениката е от семейство Зимзеленови, докато втората – странджанската зеленика е от семейство Пиренови от рода Рододендрони.

Зеленика, Зимзелен

Надземната част на зелениката е широко използвана във фармацията, особено заради това, че съдържа високо съдържание на алкало­иди. А те са средство за понижаване на кръвно­то налягане при редовна употреба.

Билката лечебна зеленикаБилката действа и противовъзпалително. В народната медицина се използва за спиране на кръвоизливи от носа, действа затягащо при ди­арии, дезинфекциращо при възпаления на устната кухина и гърлото.

Външно се прилага за успокояване на обриви и сърбежи по кожата. При хипертония се прилага като отвара: 1 с. л. наситнени листа се варят с 1 ч. ч. вода 20 мин. Пие се 3-4 пъти дневно.

Странджанска зеленика

Докато странджанската зеленика се използва повече при ревматизъм и подагра. Тя има и леко наркотично действие. Също така може да се отчете нейното антибактериално въздействие. Също ката обикновената зеленика е добра за намаляване на високото кръвно.

В Русия също е разпространена под името Понтийский рододендрон. Намира се и на много други места по света Ето я как изглежда на снимка, а по-долу и даваме видео как да се разпознае по-точно:

Rhododendron ponticum Странджанска зеленика

Странджанска зеленика Rhododendron ponticum)

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *