Лечебните води на България!

Нашата страна се слави с изключително ценни и богати минерални води, които могат да помогнат при множество и най-различни болести. В зависимост от самия вид на болестта, водата се пие или човек се полива с нея. Тъй като химичният им състав е различен, е добре да се знае коя вода какво лекува. Например съставът на вода от даден регион може да ни помогне в борбата с излишните килограми, но може и да помогне да зарасне по-бързо счупената кост. Лекарите съветват да се пие на малки глътки, за да не предизвикаме обратен ефект. Нека да видим различните региони, известни с минералните си извори и болестите, които можем да лекуваме с тях.

Демир бозан билки за бъбреци

kurort13Банкя
Град Банкя се намира в красива котловина в подножието на северните склонове на Люлин планина, а отстоянието е едва на 17 км от София. Обявен е за екологичен резерват. Притежава единно хидротермално находище, от което бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, а температурата на водата е с 36,5° С–37° С и общ дебит 24 л/сек. Водите са с ниска минерализация, притежават съдържание на хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви соли, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества. С минералните води на Банкя може да излекувате различни сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград
Малкият град, известен с курортните си качества е разположен в Западните Родопи, на надморска височина от 750 м, сгушен уютно в известната със своята живописност долина на р. Чепинска, и е на 81 км от Пловдив и 196 км от Смолян.  Водите са с температури от 28 до 86° С. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, с общ дебит 170 л/сек, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Водите са с хидрокарбонатни и силициеви съставки, сяра и сероводород, а също и с благородния газ радон. Курортът във Велинград е строго профилиран за лечение на белодробнни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания.

Девин
В централната част на Родопите е разположен балнеолечебният курорт Девин. Минералните води са от няколко извора с голям дебит, разкрити чрез дълбоки сондажи. Температурата им е от 16° С до 72° С. Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система. Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Момин проход
Момин проход е известен климатичен и балнеологичен курорт, намиращ се в югозападните разклонения на Средна гора. Намира се на 73 км от София и на 83 км от Пловдив. Още от миналото, градът е известен със своите минерални извори, използвани за лечение по времето още на Римската империя. Минералната вода идва от девет извора, като температурата й е 56 градуса. Тя се събира в един водосборен басейн. Водата на Момин проход е втора по радиоактивност след тази на лечебния курорт Нареченски бани, трета в Европа и двадесет и пета в света.

Курортът е специализиран за лечение на хронични неспецифични заболявания на дихателната система, заболявания на централната и периферната нервна система, дегенеративни ставни, кожни и чревни заболявания. Добри резултати дава и лечението на постполиомелитни състояния при децата.

Павел баня
Курортът е разположен сред живописната Розова долина, на 18 км западно от Казанлък. Градчето дължи своята известност най-вече на своите термоминерални води, използвани за лечение още от древността. Павел баня има седем естествени и сондажни хидротермални източника на територията си, от които бликат минерални води с температура от 50° С до 61° С и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 л в денонощие. Ниската минерализация на водите от този регион определят високите качества на водите (0.650–0.671 г/л), хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7.6), с ниска водна твърдост (1.7 немски градуса, т.е меки води}. Същевременно те са леко радонови, силициеви и умерено до силно флуорни. Има два хидротермални източника с нерадонова минерална вода и един с по-ниска температура на водата – 31° С. Всички води са бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, макар и с лек мирис на сероводород, поради наличието на сулфиди (3 г/л).

Заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански
Международно известен климатичен и балнеолечебен курорт, разположен в долината на р. Санданска Бистрица, в подножието на югозападните склонове на Пир. На територията на Община Сандански има 6 минерални извора. Минералните води са хидрокарбонатно-силициева, сулфатно-натриева и флуорна. Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Лечебните води на България!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *