Леща помага на организма да бъде здрав

Леща произлиза от семейството на бобовите растения и е едногодишна като за консумация се използват нейните семена, а те даряват организма ни със здраве.

Най-често растението достига височина от 20-40 сантиметра, но ако за нея се полагат повече грижи може да достигне и до 70 сантиметра. Стъблото на растението е изправено и по него има още от основата разклонения, а листата са перести и сложни. От 3 до 7 чифта продълговати листчета има на всеки отделен лист, а на върха на растението се наблюдава просто или раздвоено мустаче.

Лещата е една много разпространена храна в страната ни, но тя се консумира често и в Русия, Турция и Индия. Историческите данни сочат, че лещата е по-национална храна от фасула, защото той е внесен в Европейските страни около lentils_03_big12 века по-късно. Преди много години лещата е била известна със своята хранителна стойност и тя е била едно предпочитано ястие за развитието на цивилизацията. Ценният протеин, който е нужен на организма се е доставял благодарение на лещата, защото все по онова време рибата и месата са били от луксозните храни, които можели да си позволят само заможните хора.

В съдържанието на лещата са включени витамините А, С и В, а също така в нея има и въглехидрати, които са лесно усвоими. Лещата е богат източник на незаменими аминокиселини, които са почти без никакви мазнини. Белтъчините, които присъстват в съдържанието на лещата пък спокойно могат да заменят тези, които се намират и в най-добрите меса. Чрез консумация на леща ще можете да си набавите и минерали, като желязо, фосфор,цинк, селен, калий, мед, манган и калций.
Много често лещата се използва, като добавка към някои видове хляб, за да се подобри неговото качество. От 100 грама леща може да се набави енергийна стойност равна на 310 килокалории.

“Демир

Днес са направени много изследвания на лещата в всяко от тях показва, че тя действа благоприятно на организма, като спира растежа на туморите благодарение на специалните вещества, които съдържа. Тази храна можете спокойно да използвате за профилактика на рака.

Специалистите препоръчват за една година да се консумира не по-малко количество леща от 2,5 килограма. Лещата също така е препоръчвана за диетично хранене при деца и възрастни. Добре е хората, които страдат от диабет или различни сърдечносъдови заболявания също да я консумират.

Научно доказано, е че лещеното брашно и зърнената леща са по-полезни за организма от бобовите продукти. Лещата е призната за екологично чист продукт, защото след консумация не довежда до натрупване на нитрати и токсични елементи. Все пак хората, които са алергични към лещата не бива да я консумират, защото това може да доведе до неблагоприятни последствия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *