Лещата пречиства кръвта и бъбреците

Лечебните свойства на лещата са познати още от древни времена, когато са я използвали за направата на укрепващо средство, което било смятано за панацея срещу всички болести. И в това няма нищо чудно, тъй като тя е здравословна храна с много полезни свойства.

Лещата е чудесен източник на витамни от В групата, а също и на минерали като желязо, магнезий, фосфор, цинк и др. Освен това тя е изключително богата на фибри. Редовната консумация на леща повишава работоспособността и съпротивителните сили на организма към различни заболявания.

лещаПри  бъбречно-каменна болест много полезно въздействие оказва отварата от лещени зърна. В стари времена тя е била използвана и за лечение на едрата шарка, която е смъртоносно заболяване.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За по-бързо заздравяване на рани пък се използва смес от лещено брашно с яйчен жълтък.

Лещата съдържа голямото количество протеини и съответно жизнено важни аминокиселини. Тази бобова култура е полезна за произвеждането на кръв и за изчистването на черния дроб от токсини. Диетолози препоръчват нейната консумация на страдащите от заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Освен това лещата е чудесно средство за справяне с излишните килограми.

Сред всички бобови култури лещата е първенец по съдържание на фолиева киселина. Само една порция осигурява до 90 % от това важно вещество, чиято липса или недостиг е предпоставка за развитие на рак.

Лещата оказва защитно свойство и срещу рака на гърдата, благодарение на съдържащите се в нея изофлавоноиди.

И накрая, но не на последно място, лещата е екологично чист продукт, тъй като в нея не се натрупват нитрати, радионуклеотиди и токсични елементи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лещата пречиства кръвта и бъбреците

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *