Липата и нейните лечебни средства

Липата има множество лечебни свойства, които са добре известни на използващите я. Естествено има и такива, които тепърва навлизат в необятните дебри на фитотерапията, затова за тях ще кажем за какво се използва това жълто ароматно растение. Настойките от цветовете ще помогнат да се свали температурата, пома­гат при ревматизъм, заболявания на чер­ния дроб, стомаха, бъбреците. Листата и пъпките й са много лековити при външни наранявания – изгаряния и рани. Още от древни времена настинката се е лекувала с чай от липов цвят. Защото веществата съдържащи се в него, стимулират потните жлези. А какво правим, та по-бързо да оздравеем, когато кихаме и кашляме? Варим си чай от липов цвят, за да се изпотим.

“Фигурин

lipa• Ето и още една смес, която действа потогонно: вземете по 1 супе­на лъжици липов цвят и плодове от малина. Залейте получената смес с 2 чаени чаши вряща вода. Пийте настой-ката гореща – по 1/2 чаена чаша 3-4 пъти дневно.

• Освен за изпотяване и за сва­ляне па температурата настойката от липов цвят има бактерицидно, болкоуспокояващо и противоспазматично действие.

• Прахът, останал от изгарянето на липа, се употребява (по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно) при диария, метеоризъм и жълтеница.

• Листата и наситнените пъпки на липата се използват външно като противовъзпалително средство при ле­чение на изгаряния, на рани, на малки язвички.

• Топчетата, останали след прецъфтяването на липата, във вид на прахче или стрити в оцет се прилагат външно при кръвотечения от носа.

Липи има на територията на цялата страна, но е необходимо да знаем, че не на всяко място можем да берем. Първо дърветата трябва да са далеч от път или производствена зона. Най-добре да се намират на 80-100 км от най-близкото населено място, т.е. град. Берат се когато едва разцъфнат – юни-юли. Събраният липов цвят сушете на открито, но на сянка, а после съхранявайте в картонени или дървени кутии. Вър­шат работа и книжните кесии, но в никой случай не ползвайте полиети­ленови пликчета.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *