Маслата, които правят кожата красива

Растителните масла са изключителни продукти, които се извличат от ядките, семе­ната и плодовете на расте­нията чрез студено пресо­ване. Така те запазват своите ценни качества и техният срок на съхранение се удължава. Тяхното приложение е разнообразно, но като цяло се ползват за здравето и красотата на нашата кожа, като й придават кадифена мекота и гладкост. Те ускоряват клетъчната обмяна, по­добряват овлажняването, спомагат за образуване на колаген. Ето защо са безценни за козметиката. Може да се използват за масажи на лице и тяло, за приготвяне на маски, като базови масла в аромотерапията, за упо­треба при и след слънчеви бани, тъй като повечето от тях имат естествен слънцезащитен филтър, „Враго­ве “ са им топлината и свет­лината. Затова се съхраня­ват на тъмно и прохладно място, но не в хладилник. Ето няколко приложения на различните растителни масла за нашата кожа:

“Демир

masla1. „Портокаловата“ ко­жа, стрийте и дори малките белези по корема ще зали­чите, ако всеки ден си правите масаж с масло от пшеничен зародиш. Като масажа се прави с леки кръгообразни движения в посока отдолу нагоре. Много полезен е и масажът на ходилата и въглавничките на пръстите на краката. Направен вечер преди лягане, той отморя­ва, възстановява кръвоо­бращението и успокоява нервната система.

2. Елитните фирми пред­лагат и специални масла за баня. Те са за всеки тип ко­жа.

3. Напуканата кожа се заглажда, ако често я мажете с масло от лавандула. Сутрин и вечер масажирайте груби­те зони. За по-бърз ефект, преди да го нанесете, го затоплете на водна баня до поносима температура.

4. Най-приятно е да се от­дадете на процедури във ваната, към която сте при­бавили масло от мента. Препоръчва се на сухите кожи.

5. Грапавата кожа на лак­тите и коленете ще омеко­тите, ако втриете в още влажната кожа бадемово масло.

6. Ако боядисвате косите си, добре е да ги подхранвате и като цяло да им помогнете да се възстановят с масло от бадем, а също така и с масла от сусам или пшеничен зародиш. Масажът се прави на чиста коса, като се втрива в корените или пък се нанася по дължина на ко­съма. И в двата случая ра­стителното масло трябва да престои 20 минути и да се отмие с качествен шам­поан. Подходяща за сухата коса са и маските с розмариново масло, което въз­становява нарушената структура на косъма. След 15 минути измийте с шампоан.

7. Малките бръчици по деколтето ще заличите, ако ги масажирате с баде­мово масло. А след него може да си направите и маска: разбийте 1 ч.л. сме­тана с един жълтък. При­бавете 10 мл масло и след 20 минути изплакнете.

8. Напуканите ръце под­ложете на следната проце­дура: на водна баня зато­плете масло от авокадо и когато поизстине до поно­сима температура, ги топ­нете в него.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *