Многобройните ползи на екзотичната папая

Папаята е любим плод на много хора. Тя има продълговата форма и зеленикаво-жълт или оранжев цвят. Достига тегло до 2,5 кг. Отглежда се в Южно Мексико, Централна Америка, Тайланд, Африка и Азия. Нейната консумация доставя на организма множество полезни за здравето съставки, които оказват благотворно влияние. Тя е богата на витамини и микроелементи, но най-интересното е, че в плодовете на папаята се съдържа 33% повече витамин С отколкото в портокалите.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

папая– Папаята подобрява качеството на протеините в целият организъм.

– Доставя енергия и поддържа жизнеността.

– Подпомага подновяването и възстановяването на мускулната тъкан.

– Действа укрепващо на сърдечно-съдовата система.

– Подобрява имунната система.

– Тя разгражда белтъчините и подпомага производството на храносмилателни ензими, с което подпомага храносмилателната система.

– Приложена външно папаята оказва оздравяващо действие върху трудно зарастващи кожни рани от порязвания, обриви, ужилвания и изгаряния. Може да се използва за пилинг или под формата на мехлем.

– Съдържанието на витамин А, калий, фолиева киселина и фибри в плода предотвратява образуването на катаракт. А съдържанието на лутеин и зеаксантин предпазва очите от свързани с възрастта слепота, така нареченото перде.

– Поради високото съдържание на витамин А в плода, той е полезен за пушачите, тъй като намалява риска от емфизем както при активните, така и при пасивните пушачи.

– Папаята облекчава възпаленията.

– Повлиява благоприятно при гадене и запек.

– Консумацията на папая е изключително полезна за хора, страдащи от рак на дебелото черво и други форми на рак, тъй като това е единственият плод, който съдържа ензима папаин. В момента се правят проучвания на този ензим за възможно лекуване на страничните ефекти получаващи се след раковите терапии. Папаята е полезна и при ревматоиден артрит, сърдечно-съдови болести и заболявания на стомашно-чревните системи.

– Плодът намалява риска от развитие на атеросклероза, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

– Добре повлиява при лечението на язви и разтваря мембраните при дифтерия. Намалява подуването, понижава повишената температура и спомага за зарастването на рани и възстановяването след операции.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *