Можем ли да се лекуваме само с билки?

Още от дълбока древност хората са използвали билките за лечение на редица заболявания. И днес много хора се доверяват на силата на природата. В процеса на облагородяване на различните лечебни растения, човек открива, че те са лекарства, някои са отровни, а други просто непотребни. Макар днес много хора да се обръщат към билколечението, все още то се възприема с крайно недоверие от масата. Не трябва да забравяме обаче, че едни от първите и ненадминати по своите качества лекарства са получени от билки.

“Демир

tee-bilki-medРастенията играят роля на посредници между органичния и неорганичния свят. Тяхната основна характеристика е, че те синтезират не само въглехидрати, но и мазнини, етерични масла, гликозиди, танини, аминокиселини, алкалоиди и др. В тях се съдържат следи от микроелементи, като йод, мед, флуор, литий, никел, антимон, арсен, кобалт, калай, стронций и др. За разлика от растенията, животните и човекът не могат да синтезират хранителни вещества, а ги набавят чрез растенията.

Различните растения и храни от растителен произход снабдяват човек не само с въпросните вещества, но и в голяма степен с важните белтъчини, които съдържат необходимите за човека аминокиселини. Редица наблюдения показват, че в местности където в храненето преобладава разнообразна растителна храна, хората по-малко боледуват и живеят по-дълго. В много растения аминокиселините се намират в свободно състояние. Такива са левцин, тирозин, аргинин, хистамин и др. Най-често се откриват в узряващите семена, корените и грудките.

В растенията няма да откриете холестерол, който не е никак полезен в големи дози, но пък има подобни по структура вещества, които са известни под наименованието фитостероли. Те имат много важно значение за животинския организъм, защото спомагат за обмяната на холестерола. Те могат да се намерят предимно в семената на житните и бобовите растения, както и в някои билки, като ангелика, глухарче, подбел, ръжено рогче и др., а също и в бирената мая.

Една от най-важните съставки на билките са алкалоидите. Те са важни вещества, които се образуват в резултат от разградените белтъчни вещества в растенията. Те притежават голяма физиологична активност и оказват много силно въздействие върху организма на човека и животните. Именно поради тяхното присъствие в някои растения се обяснява и отровността на последните, а те се използват само и единствено в терапевтични дози като лечебни средства. Количеството на алкалоидите в растенията зависи от редица външни фактори: климат, надморска височина, почва, географско положение и др. Растенията не натрупват алкалоиди равномерно във всички органи, а ги локализират на определени места (кори, семена, плодове, корени, листа).

Те действат предимно по пътя на нервната система, като това, което правят е да възбуждат или задържат дадена физиологична реакция. Към тази група спадат такива алкалоиди като: никотин – съдържащ се в тютюна; кофеин, теобромин и теофилин – алкалоиди на кафето, какаото и чая; атропин и скополамин – в бляна, лудото биле, татула и др.

Атропинът има широко приложение в медицината като болкоуспокояващо и спазмолитично средство за лечение на стомашно-чревни колики, язви, спазми на пикочните пътища, жлъчни и бъбречни кризи. Известен алкалоид е и хининът. Той е специфично противомаларийно средство, но има и антипиретичен ефект. Хинидинът се използва за лечение на сърдечна аритмия и като апетитовъзбуждащо средство. Към тази група се отнасят и алкалоидите на опия: морфин, кодеин, папаверин, тебаин и др., както и алкалоидите съдържащи се в киселия трън, змийското мляко, моравото рогче, рауволфията и много други растения.

В различни билкови и лечебни растения има и такива вещества, които притежават характеристиките на хормони. Например в обикновените чушки, които всеки ден присъстват на трапезата ни, както и в бобовите храни, има гликокинини, които оказват влияние на въглехидратната обмяна на животинския организъм. В морковите, зелето, салатата и др. се откриват тиреокинини, стимулиращи образуването на хормони на щитовидната жлеза.

Билколечението трябва да се провежда със същата отговорност и внимание както лечението с получените по синтетичен или биотехнологичен път лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *