Моркови и боровинки помагат при късогледство

Има много фактори, които ежедневно отслабват нашето зрение. Някои от тях са гримът, продължителното взиране пред компютъра, четенето на лампа или по време на пътуване, гледането на телевизия в полуизлегнато или легнало положение…

“Фигурин

Ако вие или ваш близък страдате от късогледство, можете да подобрите зрението си с няколко природни продукта. Освен това те могат да бъдат използвани и като превенция и профилактика за предотвратяване риска от по-сериозни болести като глаукома, катаракта, макулна дегенерация – водещи причини за слепота при възрастните. Дори офталмолозите са на мнение, че подобряването на хранителния режим може не само да предпази от проблеми със зрението, но и да го коригира в положителна посока.

боровинкиНа всички е известно, че морковите са най-добрият източник на каротин – провитамин А. Той е важен за жизнения тонус на организма, а освен това блокира късогледството. Препоръчително е да консумирате по 100 грама настъргани моркови или сок от моркови три пъти дневно, половин час преди хранене, поне един месец . За да засилите полезните свойства на морковите, можете да добавяте и сок от магданоз (1 с. л. на 24 часа)

Боровинките също са много полезни за очите и доброто зрение. Техните активни съставки помагат за запазването на колагена в тъканите на окото, т.е. на тяхната еластичност, подобряват кръвоснабдяването и унищожават свободните радикали в областта на зрителния апарат. Сварете 1 супена лъжица пресни боровинки в 500 мл. вода за 5-10 минути. След това прецедете и пийте от отварата по 100 грама три пъти дневно половин час преди хранене.

Грейпфрутът съдържа вещества, наречени биофлавоноиди, които забавят стареенето на лещата на окото. Според някои изследвания, полупрозрачните бели ципички, които ние обикновено махаме, защото придават горчив привкус на плода, всъщност са много полезни. Затова е препоръчително да консумирате самия плод, вместо да пиете само сока от него.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *