Красивото мушкато помага при диария и кръвоизливи

Мушкатото / Perlargonium sp./ е южноафриканско диво растение, което е впоследствие е култивирано. Растението има продължителен цъфтеж и вирее много добре както в стаята, така и на балкона или в двора.

Мушкатото има много добро затягащо и кръвоспиращо действие. Може да се прилага както външно, така и вътрешно в случай на диария и кръвозливи. Ето и рецептата, която да използвате за вътрешно приложение:

мушкатоВ 1/2 литър вода сложете 2 супени лъжици ситно нарязани корени от мушкато и поставете съда на силен огън, докато водата заври.  След това намалете огъня и оставете сместа да къкри около 10 мин. Свалете от огъня и добавете 1/2 шепа накълцани листа от мушкато. Покрийте съда и оставете да престои 40 мин., след което прецедете. Пийте по една чаша от отварата, подсладена с мед на вкус, на всеки три часа и половина.

За външно приложение се приготвя силна запарка от листа на мушкато, от която после се приготвя лапа. Цветето помага и при порязване при бръснене, тъй като действа кръвоспиращо. В такъв случай просто вземете едно листо от мушкато, наложете го върху порязаното и го прикрепете с лепенка.

Мушкатото помага и при неврастения. За целта 5 пресни листа мушкато се заливат с 1 чаена чаша хладка преварена или минерална вода. Оставят се да киснат 20 минути, след което течността се прецежда. Подслажда се с мед и всичкото количество се изпива наведнъж. Пие се 3 пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *