Най-добрите компреси от народната медицина

Доста често народната медицина препоръчва прилагането на компреси за лечение на различни заболявания. Вижте кои са някои от най-добрите сред тях:

Ракиен компрес
Той е един от най-често използваните компреси в народната медицина при остри или гнойни възпаления, при натъртване и навяхване, при зъбни абсцеси с оток и други възпалителни процеси.

Взима се кърпа широка колкото болната част. Потапя се в ракия, изцежда се и се поставя на болното място. Покрива се с дебел пласт памук и се привързва, като превръзката трябва да е достатъчно стегната, за да не позволява на въздуха да влиза между компреса и кожата. Съгряващият компрес се сменя на всеки 8–12 часа. Ракиеният компрес не бива да се прилага при кърмачета и малки деца, тъй като парите на ракията могат да ги упоят.

Демир бозан билки за бъбреци

компресГлинен компрес
Глинените компреси са много ефикасни при запек, диария, хроничен чревен катар, както и при измръзване на ръцете и краката и при болки в ставите. Могат да се употребяват и при главоболие, мигрена, при натъртвания, кожни болести, ухапване от скорпион. Чудесно влияние при висока температура оказва налагането на главата и корема с глинени компреси.

Най-добрата пръст за направата на този вид компреси е суглината – немного леплива, нещо средно между пясък и глина. Второ място заема бялата глина, а на трето е чистата глина (бяла или жълта). Преди да се премине към лечение, глината трябва да се пресее грижливо през гъсто сито. След това се смесва с малко вода, за да стане като тесто, увива се в парче тънко памучно платно и се налага, където е необходимо. Компресът се маха още преди глината да е изсъхнала – след около два-три часа. Веднъж употребената глина се изхвърля, а кърпата трябва да се изпере добре. Ако правите глинен компрес на корема, трябва първо да поставите топла кърпа.

Млечен компрес
Той има успокоително, нервно укрепващо и освежително действие. Прилага се при някои видове кожни болести, при простудни заболявания, ставни болки, преумора и др. Може да се направи по три начина:

Обикновен млечен компрес
Прави се с топло, не варено мляко, в което се напоява кърпа и се изцежда леко. Поставя се на болното място за около час-два, след което се отстранява и мястото се измива с топла вода. Процедурата се прилага ежедневно или през ден.

Млечен компрес с прясна несолена извара
В 1 литър сурово мляко се изстисква сокът на един лимон. Лимонът може да се замени с 1 кафена чашка оцет или пък 5 до 15 супени лъжици кисело мляко. Сместа се оставя да престои половин час, след което се слага на огъня да заври, при което млякото се пресича. Избира се още топлата извара и с нея се намазва половината на едно платно на дебелина пръст и половина. След това се покрива с другата половина и се слага на болното място за около час-два. Този компрес е особено полезен при бронхит, пневмония, бронхопневмония, простуден плеврит и др.

Компрес „жилетка“
Взима се компресна подложка от 2 пласта и се напоява с мляко, суроватка или извара. Добре е използваната съставка да бъде топла, а ако е извара тя да е поставена в торбички от тънко платно, които се зашиват от вътрешната страна на „жилетката“. Поставя се на гърдите и гърба на болния, покрива се с вестник, облича се стара блуза и накрая вълнена фланела.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *