Най-вредните хранителни добавки

Последните години в сферата на храните експертите са направили няколко проучвания, в които са определили най-опасните хранителни добавки, които може да ни разболеят в дългосрочен план. А лошото е, че ги има в почти всички храни на пазара. А някои от тях ние сами не можем да си произведем. Нека да видим все пак кои са най-опасните и е добре да избягваме, поне доколкото е възможно да не е всеки ден.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

– Натриев нитрит

hrana vredna– Бутилхидроксианизол
– Бутил хидрокси толуол
– Пропил галат
– Мононатриев глутамат
– Транс-мазнини
– Аспартам
– Ацесулфам калий
– Калиев бромат
– Бяла захар
– Натриев хлорид (сол)

Най-вероятно част от горе изброените вещества не са много познати на всички. За това ето описание в кои храни се съдържат тези хранителни добавки и какъв риск крият те. Един от най-често срещаните вредни хранителни добавки е под формата на консервант, който може да бъде в различни форми – натриев нитрит. Той се добавя към продуктите, за да удължи срока на годност, добавя се към месни продукти, за да подобри цвета и аромата.

Бутилхидроксианизол и Бутил хидрокси толуол са също консерванти, които се добавят към продукти като зърнени храни, дъвки, чипс и растителни масла, за да се предотврати окисляването.

Пропил галат се добавя към месата, дъвките и кубчетата бульони. Всички тези консерванти са свързани с ракови заболявания.

Трансмазнините са опасни, защото може да са причина за мигрена и другите нежелани ефекти на нервната система, а и не само. Проучванията ги свързват с сърдечно-съдови заболявания, инсулт и бъбречни заболявания. Транс мазнините за щастие са изключени от повечето храни.

Аспартамът е изкуствен подсладител, който се прилага в голяма част от газираните напитки. Ацесулфамът е новооткритата алтернатива на аспартамът, който вече се прилага в безалкохолните напитки и хлебните продукти.

Калиев бромат се прилага в някои брашна, за да се увеличи обема на приготвените от тях продукти. Калиевият бромат има установени канцерогенни свойства.

Накрая да разгледаме най-често срещаните продукти като бяла захар и сок. Естествено не бива да ги изключваме от дневното си меню, но не трябва да се забравя, че приемът на тези продукти в големи количества може да бъде опасен. Голямото изобилие от сол води до сърдечно-съдови заболявания и проблеми с кръвното.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *