Наночастиците са опасни за почвата

Ново проучване показва, че наличието на наночастици в почвата вреди на нейното плодородие и пречи на отглеждането на насажения от хранителни култури или билкови съобщества. Тяхното наличие е причина за нарушение работата на нормалната флора и пречи за размножаването на почвени бактерии, отговорни за плодородието й и усвояването на азот от растенията. Изследователи заразяват с наночастици чиста почва взета от Арктика. Наночастиците са предимно сребърни.

rasteniaСпоред направените изследвания, тези сребърни наночастици са токсични за микрофлората и почвата, и рушат екосистемата. А намаляването и убиването на бактериите от своя страна пречи за нормалното усвояване на азот от посадените растения там. Неусвоилите достатъчно от химичния елемент, не се развиват правилно и не си набавят нужните хранителни вещества. Това води до намаляване на растителността и дисбаланс на екоравнище, обясняват учени.

За изследването са използвани високи концентрации от сребърни наночастици за период около шест месеца. В реални условия на околната среда все още не е ясно, дали пораженията могат да са толкова сериозни и какъв е периодът на увреждане.

Сребърните и останалите видове наночастици се използват в производството на хранителни продукти, облекло, електронни устройства, слънцезащитни продукти, батерии, съдове за готвене и др.

Наночастиците са опасни за почвата
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *